Wijkbewoners nemen woon-/werkpand over van woningcorporatie

Wijkbewoners nemen woon-/werkpand over van woningcorporatie

Gepubliceerd op:

In de Arnhemse aandachtswijk Malburgen neemt een bewonersgroep een groot woon- en werkpand over van woningcorporatie Volkshuisvesting. De bewonersgroep BewonersBedrijf Malburgen gaat de 130 eenheden zelf verhuren en wordt daardoor in wezen een mini-corporatie.

Woningcorporatie Volkshuisvesting vormde enkele jaren geleden het bejaardenflat Laurentius om  tot het Bruishuis: een pand dat naast woonruimte ook plaats biedt aan diverse organisaties en zelfstandige ondernemers. Dit pand wordt straks overgenomen door een georganiseerde groep wijkbewoners. Daartoe is recent een intentieverklaring getekend in aanwezigheid van minister Dijsselbloem van Financiën. Het gaat om BewonersBedrijf Malburgen, een bedrijf in handen van een bewonersgroep die bijdraagt aan de economische en sociale ontwikkeling van de aandachtswijk. Zij gaan het tien verdiepingen tellende pand exploiteren. De winst die ze maken, pompen ze terug in de wijk door investeringen in fysieke verbeteringen en sociale projecten. De bewoners en bedrijven die nu een ruimte huren in de flat, krijgen korting op de huur in ruil voor vrijwilligerswerk in de wijk.

Corporatie Volkshuisvesting huurde het pand en transformeerde het om het beeld van de wijk te verbeteren en de sociale cohesie te vergroten. De corporatie was al langer van plan het pand op eigen benen te laten staan. Na de ingebruikname in 2010, heeft de corporatie al langzaam taken aan de wijk zelf overgelaten. Zo was het beheer van het pand al overgedragen aan een zelfstandig sociaal ondernemer.

Een greep uit ons leveranciersregister

Crew-B
Wij verbinden bestaand en nieuw vastgoed met BIM in de beheerfase ...
Wolters Vastgoedonderhoud
Wolters Vastgoedonderhoud is al voor veel woningcorporaties een deskundige partner in het totale onderhoud ...
Breijer Legionellapreventie
Drinkwater is letterlijk van levensbelang. Daarmee wilt u geen enkel risico lopen, en terecht ...