Wat gaan de corporaties doen?

Gepubliceerd op:

Corporaties en gemeenten zijn als het gaat om stedelijke vernieuwing samen bewezen succesvol, maar hebben daar wel hebben geld  voor nodig. Het gaat mede daardoor goed met de steden. Ten minste als je naar de bevolkingsgroei over 2010 kijkt. 

Corporaties en gemeenten zijn als het gaat om stedelijke vernieuwing samen bewezen succesvol, maar hebben daar wel hebben geld  voor nodig. Het gaat mede daardoor goed met de steden. Ten minste als je naar de bevolkingsgroei over 2010 kijkt.  Het CBS meldt in een persbericht van 11 juli jl. dat de grote steden sneller dan gemiddeld zijn gegroeid, met name Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook vrijwel alle andere 31 overige grote steden groeiden.  In totaal  vond ruim 70% van de bevolkingsgroei in 2010 in de steden plaats.

Alleen Emmen, Heerlen, Hengelo (O) en Sittard- Geleen krompen licht. Het is niet verwonderlijk dat het gemeenten dicht bij de grenzen zijn die krimpen  en steden in de Randstad en veelal centrum- gemeenten groeien. Daar is immers het onderwijs voor de jongeren en werkgelegenheid en voorzieningen voor ouderen.

Anders gesteld: de steden zijn de motor van de economie en moeten ook voor werk, woningen, zorg en  voorzieningen zorgen. Dat hebben ze afgelopen jaren met succes gedaan, mede met alle inspanningen gericht op stedelijke vernieuwing en aanpak van de wijken.

Daarom pleiten de G32 in hun reactie op de woonvisie van minister Donner voor voortzetting van de stedelijke vernieuwing; omdat de aanpak effectief is gebleken maar nog niet af is; omdat stedelijke vernieuwing onlosmakelijk hoort bij stedelijke ontwikkeling en economische groei. Ook het rijk vragen wij een steentje aan bij te dragen.

Maar wat gaan de corporaties doen? De minister biedt corporaties in een aantal regio’s de mogelijkheid om hun huren te verhogen middels de verhoging van WWS-punten in de gebieden met een gespannen markt en dus hoge WOZ-waarden. In het centrum van Amsterdam kan dat leiden tot een bijna volledige liberalisatie van het corporatiebezit.

Corporaties worden door de aangespoord om meer woningen te verkopen. Ook dat biedt perspectief voor diezelfde corporaties. Maar in andere regio’s met een meer ontspannen markt zijn er geen kopers voor die corporatiewoningen en kunnen de huren niet omhoog. Gaan de corporaties met elkaar het gesprek weer aan om  dit probleem samen met gemeenten te tackelen of vaart ieder zijn eigen koers om de zorgen dat de financiën weer op orde zijn?

Bron: Aedesnet

Een greep uit ons leveranciersregister

CED Nederland B.V.
CED, de waardespecialist voor woningcorporaties en vastgoedbeheerders ...
Wolters Vastgoedonderhoud
Wolters Vastgoedonderhoud is al voor veel woningcorporaties een deskundige partner in het totale onderhoud ...
Breijer Daktechniek
Het spreekt voor zich dat een dak uw vastgoed en diens gebruikers bescherming biedt ...