Waar brandveiligheid en esthetiek elkaar ontmoeten: ROCKPANEL® gevelbekleding

Waar brandveiligheid en esthetiek elkaar ontmoeten: ROCKPANEL® gevelbekleding

Gepubliceerd op:

Brandveiligheid speelt een steeds grotere rol in de bouw. De geavanceerde kenmerken van de FS-Xtra uitvoering van ROCKPANEL gevelpanelen geven een nieuwe dimensie aan het ontwerpen van geventileerde gevels met plaatmateriaal. ROCKPANEL FS-Xtra combineert optimale brandveiligheid met het grootste assortiment aan designs en RAL-kleuren, wat momenteel verkrijgbaar is.


ROCKPANEL plaatmateriaal staat synoniem voor duurzaamheid, veelzijdigheid en variëteit. De ‘Durable’ en ‘Xtreme’ uitvoeringen met een Europese brandklasse van B-s2, d0 (overeenkomstig EN 13501-2) worden al vele jaren succesvol toegepast als gevelbekleding in geventileerde constructies. De FS-Xtra uitvoering voldoet, indien bevestigd met blindklinknagels op een aluminium of stalen draagconstructie, aan de Europese brandklasse A2-s1, d0. Deze brandklasse geldt volgens de nationale bouwwetgeving als onbrandbaar.

Met het onderhoudsarme plaatmateriaal in FS-Xtra uitvoering, beschikt u over een bijzonder breed assortiment: de kleurrijke ‘Colours’, de extravagante ‘Chameleon’ voorzien van een coating met een kristaleffect, de elegante ‘Woods’ tot de moderne ‘Metallics’. Het gehele assortiment is kleurvast, niet richtingsgevoelig en onderhoudsarm. Alle kleuren en designs kunt u, met uitzondering van ROCKPANEL Woods, in alle richtingen verwerken zonder aan esthetiek in te boeten.

Hout is door haar natuurlijke en warme uitstraling bijzonder in trek als bouwmateriaal; maar hout is van nature brandbaar. Omdat ROCKPANEL Woods ook in FS-Xtra uitvoering verkrijgbaar is, kunnen opdrachtgevers hun ontwerpen voortaan de fraaie ‘look’ van natuurlijk hout meegeven, zonder zich zorgen te hoeven maken over de brandveiligheid. FS-Xtra voldoet immers aan de strengste brandveiligheidseisen.

Anders dan zijn lichte gewicht en de gemakkelijke verwerkbaarheid doen vermoeden, is ROCKPANEL plaatmateriaal vervaardigd van het natuurlijk gesteente basalt. Dat maakt het materiaal extreem duurzaam, dimensiestabiel en weersbestendig. Daarnaast onderscheidt ROCKPANEL zich door zijn brandwerende eigenschappen. De FS-Xtra uitvoering verenigt al deze eigenschappen, waarbij de onbrandbaarheid van de inherente steenwolvezels nog betere brandeigenschappen kunnen bereiken zonder speciale toevoegingen.

FS-Xtra is beschikbaar in 9 mm dikte, hierdoor laat deze speciale uitvoering zich gemakkelijk onderscheiden van de overige ROCKPANEL platen. Ook biedt deze dikte bijkomende voordelen: zo kan het plaatmateriaal bevestigd worden met een grotere spanwijdte, is het beter bestand tegen een grotere windbelasting en biedt het een mogelijke kostenbesparing op de draagconstructie.

Kortom, de FS-Xtra uitvoering van ROCKPANEL is de ideale oplossing als een hoge brandveiligheid wenselijk of verplicht is zoals bij hoge flatgebouwen, scholen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Bovenop de gekende kwaliteiten en voordelen van het standaard ROCKPANEL assortiment, helpt FS-Xtra u te voldoen aan de bouwvoorschriften, resulteert het mogelijk in korting op verzekeringspremies en beschermt het uw gebouw en de mensen die erin leven en dat alles tegen relatief lage extra kosten.

Met FS-Xtra gaan duurzaamheid en brandveiligheid hand in hand
Duurzaamheid vormt de kern van het plaatmateriaal en het productieproces van ROCKPANEL. Onlangs nog heeft BRE Global ROCKPANEL een Europen Environmental Product Declaration (E-EPD) toegekend. Op basis van een Life Cycle Assessment (LCA) zijn ROCKPANEL producten gecertificeerd volgens de Europese norm EN 15804 voor bouwproducten en systemen. Zo kunnen architecten en opdrachtgevers ervan op aan dat met ROCKPANEL hun duurzaamheidsnormen en brandveiligheidsnormen op elkaar aansluiten waarin de gevelplaat een esthetische oplossing biedt die tegemoet komt aan de vereisten waaraan gevelbekleding moet voldoen.

Bezoek de website www.rockpanel.nl/fsxtra voor meer informatie.
www.rockpanel.com

ROCKPANEL – brandveilige gevelbekleding op basis van basalt

ROCKPANEL is een divisie van ROCKWOOL B.V. (Roermond, Nederland), onderdeel van ROCKWOOL International A./S (Hedehusene, Nederland), wereldwijd marktleider in steenwolproducten en systemen. ROCKPANEL produceert duurzaam plaatmateriaal op basis van het gesteente basalt. De producten worden al vele jaren in verschillende landen toegepast in geventileerde constructies voor de esthetische afwerking van gevels, detailleringen en toepassingen rondom het dak.

De duurzaamheid van steen en de bewerkbaarheid van hout worden bij de brandveilige gevelbekleding van ROCKPANEL gecombineerd. De producten passen binnen duurzame ontwikkelingen als het passiefhuis en sluiten bovendien aan bij hedendaagse architectuurtrends als gelaagdheid en organische vormen in combinatie met een sterke nadruk op kosten en installatietijd.

Met de voordelen die ROCKPANEL ontleent aan het natuurlijk gesteente basalt wordt de gevelbekleding in toenemende mate gevraagd voor duurzame bouwprojecten. ROCKPANEL gevelbekleding is onafhankelijk getoetst op duurzaamheid en door het onafhankelijke Britse Building Research Establishment (BRE) officieel erkend als een milieuverantwoord product. BRE Global kende ROCKPANEL een Environmental Product Declaration (EPD) toe, waarbij 16 bouwelementen met de hoogste scores A+ en A gewaardeerd werden.Een greep uit ons leveranciersregister

Total Wall
Onze passie is het mooi en duurzaam herstellen van gevels en panden ...
Valprevent BV
Valprevent adviseert, ontwerpt, installeert en onderhoudt valbeveiliging voor de meest uiteenlopende toepassingen ...
Tonzon
Effectieve én duurzame isolatie van TONZON ...