Vriendelijke reuzen, in harmonie met het landschap

Vriendelijke reuzen, in harmonie met het landschap

Gepubliceerd op:

Met hun spraakmakende ontwerp van ’t Zicht werd ONB architecten geselecteerd voor de realisatie van twee gebouwen met 50 appartementen aan de uiterste noordrand van Leusden. In september 2013 is het gebouw opgeleverd en zijn alle appartementen bewoond.

Het zijn gebouwen die herinneren aan de -bijna niet meer zichtbare- historie van Leusden: de tijd van lintbebouwing van boerderijen en schaapskooien met een voor de streek zo typerend karakter.

“Ons ontwerp is een hommage aan de historie van Leusden. Aan de verzameling van buurtschappen en dorpjes die het van oorsprong is. En aan het weidse landschap. Bijna elk appartement is anders en geeft vrij zicht op zowel de stad als het land”, aldus Architect Lars Zwart.

Natuurlijke vormen met een knipoog naar het verleden
“Onze eerste intuïtie voor deze unieke plek aan de rand van Leusden was: wij maken twee vriendelijke gebouwen die zicht geven op het landschap. Geen abstracte objecten, maar gebouwen met zeggingskracht die passen bij het land en de bewoners van Leusden.

De bonte luiken op de voorgevel dragen de kleuren van wapenschilden uit de streek, de dakvorm doet denken aan de schaapskooien die hier ooit stonden. En de gekartelde panelen van ROCKPANEL leggen de link naar de gezaagde, gepotdekselde houten planken van vroegere boerderijen.

Bijna elk appartement is uniek, omdat de plattegronden van beide torens min of meer driehoekig zijn. Daardoor kijk je op maaiveld ook makkelijk langs de gebouwen heen. Zo blijft het zicht op het achterliggende landschap aanwezig. Met ons ontwerp bewijzen we dat hoogbouw geen rechthoekige doos hoeft te zijn, maar juist een vorm kan krijgen die uit het landschap lijkt voort te komen!”

Gevelbekleding in een modern jasje
Bij zijn spraakmakende ontwerp van ’t Zicht in Leusden koos het architectenteam van Lars Zwart voor duurzame gevelbekleding van ROCKPANEL.

De gemakkelijke verwerkbaarheid van ROCKPANEL plaatmateriaal maakte het mogelijk om de gevel te voorzien van gekartelde panelen. Dankzij het weerbe- stendige karakter en ongevoeligheid voor vocht was het niet noodzakelijk de plaatranden te beschermen. ROCKPANEL is dus verwerkbaar als hout maar tevens zo duurzaam als steen. Deze eigenschappen dragen ertoe bij dat ROCKPANEL gevelbekleding een korte in- stallatietijd kent en dus ook nog eens kostenefficiënt is.

“Door het gebruik van ROCKPANEL konden we warm witte en onderhoudsvrije gevels creëren, die een gestileerde, moderne vertaling zijn van de gepotdekselde houten gevels van oude, karakteristieke boerderijen uit de streek. Precies wat we wilden”, aldus Architect Lars Zwart.

       

Een greep uit ons leveranciersregister

TRIM Trading BV
De Homebox past nagenoeg in iedere deur of kozijn, nieuw of bestaand ...
Total Wall
Onze passie is het mooi en duurzaam herstellen van gevels en panden ...
Luxs Insights
Luxs, de applicatie voor al uw vastgoedvraagstukken