Vijf consortia in race voor transformatie Bijlmerbajes naar stadswijk

Vijf consortia in race voor transformatie Bijlmerbajes naar stadswijk

Gepubliceerd op:

Vijf consortia mogen hun visie uitwerken over het ontwikkelen van een nieuwe stadswijk op het terrein van de huidige Bijlmerbajes in Amsterdam. Zij krijgen tot 1 juni 2017 de tijd om hun definitieve plan te maken en een bod op het terrein doen. In september 2017 wordt bekend wie het terrein mag kopen en ontwikkelen tot stadswijk.

Het terrein van de Bijlmerbajes is eigendom van het Rijk. De gemeente Amsterdam heeft een nota van uitgangspunten vastgesteld over de toekomst van het gebied. Daarin is de kwaliteit van het plan voor de nieuwe wijk belangrijk. Daarnaast moet de verkoop voor het Rijk minimaal 60 miljoen euro opleveren. Een selectiecommissie van het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Amsterdam beslist welk consortium wint. Dat wordt een afweging waarbij de inhoud van het plan en de verkoopprijs een rol spelen.

Duurzaam wonen en werken
De uiteindelijke koper kan van het terrein (7,5 hectare) een nieuwe stadswijk maken. Er is ruimte voor 135.000 m2 vloeroppervlak bebouwing, waarvan minstens 70 procent uit woningen zal bestaan. In de plannen van alle vijf de consortia is sprake van een centrale as van noord naar zuid, met dwarsverbindingen daarop en verbindingen naar de rest van Amsterdam.

Wonen, werken en recreatie
De woningen zijn gevarieerd: sociale huur, huur in de vrije sector en koop. Er komen daarbij woningen voor gezinnen en voor kleine huishoudens. Daarnaast voorzien alle plannen in mogelijkheden voor bedrijvigheid, educatie, recreatie en horeca. In alle plannen zijn groenvoorzieningen en waterpartijen opgenomen.

Duurzaamheid
Daarnaast is in alle plannen van consortia die nog in de race zijn duurzaamheid een belangrijk punt. In deze plannen wordt de nieuwe stadswijk autoluw, met parkeervoorzieningen onder de grond, half verdiept of aan de rand van de wijk. Verplaatsing via fietsen, lopen en openbaar vervoer staan voorop. In alle plannen blijft het huidige hoofdgebouw van de Bijlmerbajes na een grondige transformatie staan.

De leidende bedrijven in de vijf consortia zijn (in alfabetische volgorde):

• ABC Planontwikkeling, Arnhem
• AM, Utrecht
• Luchtplaats en Wonam, Amsterdam
• Roundhill Capital en Rijnboutt, Amsterdam
• Vastint, Amsterdam

Een greep uit ons leveranciersregister

NARIS
Risicomanagement bij woningbouwcorporaties is vast goed!
Drowa isolatiechips
Drowa; één van de goedkoopste, makkelijkste en meest effectieve isolatiemaatregelen ...
POM
Met POM incasseer je beter, sneller, socialer én tegen lagere kosten ...