VGM NL en NVM vinden maatregelen huurmarkt te beperkt

VGM NL en NVM vinden maatregelen huurmarkt te beperkt

Gepubliceerd op:

De onlangs aangekondigde maatregelen van minister Blok op de huurwoningmarkt zijn een goede stap, maar zijn ook nog veel te beperkt. Om woningnood in de vrije huursector te voorkomen, zijn dringend snelle en ingrijpende maatregelen nodig. Dit stellen VGM NL, de brancheorganisatie van vastgoedmanagers, en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs onroerend goed NVM.

De Tweede Kamer stemde op 9 februari in met de plannen van Wonen-minister Stef Blok voor meer doorstroming op de huurmarkt. Hierin zijn de huursombenadering, een jaarlijkse inkomenstoets en een verruiming van de mogelijkheden tot tijdelijke verhuur geregeld. Bovendien moet de flexibiliteit op de huurmarkt worden bevorderd en de prijs/kwaliteitsverhouding worden verbeterd. Het kabinet wil met deze plannen ook het scheefwonen bestrijden.

"We zijn het eens met de lijn van Blok, maar we willen meer druk op de ketel hebben", stelt Jean-Paul Rouwette, bestuurslid van VGM NL. "De maatregelen van Blok zetten te weinig zoden aan de dijk. We hebben niet zoveel tijd voor al die hervormingen. De maatregelen zouden versneld moeten worden uitgevoerd en het aanbod in de vrije huursector zou moeten worden vergroot. Als minister Blok van Wonen niet snel ingrijpt, dreigt woningnood voor huurders in de vrije huursector." NVM en VGM NL vinden dat de problemen op de huurmarkt steeds duidelijker tot uiting komen. "Mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, krijgen niet automatisch een hypotheek voor een koopwoning. Zij zijn aangewezen op de vrije huursector, maar daarin is decennia lang niet of nauwelijks geïnvesteerd", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Hukker: "Het gebrek aan een toegankelijk en betaalbaar vrije sector huursegment hindert het functioneren van de woningmarkt en er is geen kentering in zicht. De commerciële huurmarkt kan een cruciale verbinding vormen tussen de koopsector en de gereguleerde huursector, maar daarvoor moet er beweging ontstaan en die zien we nauwelijks. De vrije sector zit in die zin letterlijk klem tussen de twee gesubsidieerde kampen van de sociale huur en de koopmarkt."

Beleggers hebben interesse in de Nederlandse woningmarkt, maar zij kunnen niet investeren omdat er nauwelijks woningportefeuilles op de markt beschikbaar zijn. In de gemiddelde gemeentelijke woonvisie kom je de vrije huursector niet tegen. Hukker: "Daar moet verandering in komen. Er zouden lokale prestatieafspraken met corporaties, ontwikkelaars en beleggers gemaakt moeten worden over de bouw van huur en koopwoningen. Het is een kwestie van agenderen, inventariseren en realiseren. NVM en VGM NL kunnen met name op de eerste twee punten een inhoudelijke bijdrage leveren door de lokale woningmarkt in kaart te brengen. We pakken die handschoen graag samen met de betrokken partijen op." Daarnaast bepleiten NVM en VGM NL een regionale differentiatie van de huurgrens van 710 euro. Met een differentiatie van de liberalisatiegrens kan beter rekening worden gehouden met regionale verschillen. In de minder gespannen woningmarktgebieden kan deze grens lager zijn.

Een greep uit ons leveranciersregister

Breijer Legionellapreventie
Drinkwater is letterlijk van levensbelang. Daarmee wilt u geen enkel risico lopen, en terecht ...
Unexus
Unexus ontwikkelt intelligente omnichannel software die alle communicatie afhandelt & aflevert bij de juiste personen ...
Nijver
Slim investeren in uw woningbezit op basis van echte cijfers ...