VGM NL en NVM presenteren huurmarktcijfers 4de kwartaal 2016

VGM NL en NVM presenteren huurmarktcijfers 4de kwartaal 2016

Gepubliceerd op:

Gemeenten en ontwikkelaars doen er bij (nieuwbouw)plannen voor vrije sector huurwoningen goed aan gebruik te maken van de expertise en marktkennis van vastgoedmanagers en makelaars. Alleen door goed samen te werken, kan het nijpende tekort aan huurwoningen worden weggewerkt. Bovendien kan er dan meer op maat worden gebouwd: betaalbaar, divers en op de juiste locaties. Dit stellen VGM NL en NVM bij het bekendmaken van de huurmarktcijfers over het 4de kwartaal van 2016.

De Rijksoverheid kan volgens beide verenigingen met gerichte (stimulerings)maatregelen bijdragen aan een betere toegang van mensen die zijn aangewezen op de vrije huursector, met name huurders in het middensegment.

Krapte houdt aan
Ondanks de toename van het aanbod aan huurwoningen in het middensegment, houdt de krapte aan. Reden is dat vraag naar huurwoningen in dit segment harder groeit dan het aanbod kan bijbenen. Dit heeft ook invloed op de huurprijzen, die vooral in de (grote) steden sterk stijgen. Voor een groeiende groep huishoudens - met name de middeninkomens - dreigt een huurwoning in de vrije sector hierdoor onbetaalbaar te worden, stellen NVM en VGM NL.

Tussen wal en schip
“Het probleem is dat deze groep is aangewezen op het middensegment”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Ze verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en door de striktere financieringsregels en beperking van de leencapaciteit kunnen ze ook geen huis kopen. Feitelijk vallen ze tussen wal en schip.”

Dringend behoefte meer aanbod
“Tientallen jaren is er in Nederland veel te weinig geïnvesteerd in de vrije huursector”, zegt voorzitter Eric Verwey van VGM NL. “Het komt nu op gang, maar is in onze ogen nog volstrekt onvoldoende. De commerciële huurmarkt is zeer klein vergeleken met omliggende landen. Het beperkte en daardoor relatief dure aanbod belemmert de toegang tot betaalbare vrije huurwoningen en ontwricht daarmee de totale woningmarkt.”

Stimuleringsmaatregelen overheid
Jaarsma: “Vooral in de grote steden is het tekort nijpend en kunnen grote groepen huishoudens geen passende woning vinden. Er is en blijft dringend behoefte aan meer aanbod”. De voorzitters van NVM en VGM NL pleiten daarom niet alleen voor voortvarende nieuwbouw, maar willen ook dat een nieuwe regering met stimuleringsmaatregelen komt om het aanbod vrije sector huurwoningen te vergroten.

Koopwoningen omzetten naar huurwoningen
Recent onderzoek van NVM en VGM NL, uitgevoerd door de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), laat zien dat de vraag naar vrije sectorhuurwoningen de komende jaren fors blijft toenemen. Naast extra aanbod door voortgaande nieuwbouw van institutionele beleggers, groeit het belang van particuliere verhuurders in huurwoningen ('buy-to-let'). “Vanaf 2014 is dit sterk toegenomen en zal met de zeer lage kapitaalmarktrente de komende jaren van belang blijven”, concludeert ASRE.

Betaalbaarheid middengroepen
Het onderzoek maakt verder duidelijk dat voor twee derde van de groep lage middeninkomens (tussen circa 35.000 euro en 40.000 euro) een kale huur boven de liberalisatiegrens (tussen de 710,68 euro en 1000 euro per maand voor het middensegment) niet betaalbaar is volgens de NIBUD-normen. ASRE pleit er dan ook voor om het middensegment breder te zien dan alleen de woningen boven 710,68 euro. De toegankelijkheid van deze groep op de woningmarkt (huur of koop) is hierdoor zeer beperkt moet worden verbeterd.

Beeld: RTL Z

Een greep uit ons leveranciersregister

Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...