Verplichte scheiding kerntaken en nevenactiviteiten

Verplichte scheiding kerntaken en nevenactiviteiten

Gepubliceerd op:

Bij het akkoord over de verhuurdersheffing, zijn tevens zaken geregeld over kerntaken en overige activiteiten van corporaties, evenals over de rol van het waarborgfonds WSW bij saneringen.

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, heeft met de ondertekening van het akkoord geaccepteerd dat het de komende jaren voor 1,7 miljard euro gaat bijdragen aan het oplossen van de economische crisis. Daarentegen vervalt de integratieheffing btw voor de sector. Dit levert een voordeel op van 60 miljoen euro per jaar. Maar er zijn nog meer afspraken gemaakt. Zo is er een duidelijk onderscheid aangebracht in kerntaken en nevenactiviteiten van corporaties en zijn een aantal nevenactiviteiten niet meer geoorloofd. Corporaties zullen in het vervolg een duidelijke  scheiding van de DAEB-taken en de niet-DAEB taken moeten aanbrengen. Ze kunnen daarbij kiezen voor een juridische of een administratieve splitsing. In het eerste geval worden de niet-DAEB activiteiten in een aparte rechtspersoon ondergebracht zodat eventuele risico's niet op de corporatie drukken. Bij een administratieve scheiding is dat niet het geval, maar krijgt men wel te maken met verscherpt toezicht. Voor de niet-DAEB activiteiten zijn geen staatssteun en geborgde leningen toegestaan.

Het kabinet en Aedes zijn het verder eens over een grotere rol van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw bij saneringen. Randvoorwaarde van het kabinet is daarbij wel dat de risico's voor de staat als achtervanger van dit fonds niet toenemen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Dutch Solar Systems
Dutch Solar Systems BV (DSS BV) is opgericht in 1998. Onze groothandel in duurzame ...
Zoontjens
Meer dan honderd jaar werken in de bouwsector heeft voor dakspecialist Zoontjens geleid tot een schat aan ...
Pre-Lite
Pre-Lite levert een breed assortiment hoogwaardige LED armaturen tegen de scherpste prijs in Nederland ...