Verhuurders vragen ten onrechte gegevens huurders op

Verhuurders vragen ten onrechte gegevens huurders op

Gepubliceerd op:

De Woonbond krijgt steeds meer meldingen van huurders met een geliberaliseerd huurcontract, van wie de verhuurder ten onrechte inkomensgegevens heeft opgevraagd bij de Belastingdienst. De bond wil dat er sancties genomen worden tegen deze ‘gluurverhuurders’.

Verhuurders mogen alleen inkomensindicaties opvragen van sociale huurwoningen. Naar nu blijkt vroegen minstens 23 verhuurders ook voor hun dure geliberaliseerde woningbezit gegevens op, hoewel dit is verboden.

De 'inkomensafhankelijke huurverhoging' is vorig jaar in het leven geroepen. Het doel hiervan is dat huurders van een sociale huurwoning een extra huurverhoging krijgen als het (gezamenlijke) inkomen van de bewoners boven de 34.085 euro ligt. Een verhuurder die inkomensindicaties van zijn sociale huurders wil weten, moet inloggen op een speciaal portaal van de Belastingdienst. Voor hij inlogt moet hij beloven dat hij alleen inkomensindicaties opvraagt voor woningen met een ‘gereguleerde huurovereenkomst waarvan de huurder niet de maximale huur betaalt’. Dat hierin de verantwoordelijkheid bij de verhuurders wordt gelegd komt omdat de Belastingdienst zelf niet weet welke woningen een geliberaliseerd huurcontract hebben.

Volgens de Woonbond nemen verhuurders de voorwaarden die de Belastingdienst stelt met een grote korrel zout. “Het lijkt erop dat meerdere verhuurders 'voor het gemak' van hun volledige woningbestand gegevens hebben opgevraagd.” De Woonbond vindt dit kwalijk en dringt aan op sancties. Over 3 woningcorporaties kwam meerdere klachten binnen. Het gaat om Vestia, Woongenoot uit Nijmegen en De Gemeenschap uit Nijmegen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Fito Products
Fito Products BV, specialist in de verkoop van brandpreventieproducten ...
Sika Nederland BV
Sika oplossingen voor een veilige, gezonde leefomgeving ...
Econtro
Het merkonafhankelijke platform voor beheer, monitoring en energiesturing ...