Veel nieuwbouwwoningen niet levensloopgeschikt

Veel nieuwbouwwoningen niet levensloopgeschikt

Gepubliceerd op:

Veel nieuwbouwwoningen zijn niet geschikt voor mensen die met hulpmiddelen langer thuis moeten blijven wonen. Dit blijkt uit een enquête van VACpunt Wonen onder de Adviescommissies Wonen. Volgens Ieder(in) - netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte - bevestigt de enquête dat er te weinig aandacht is voor het tekort aan geschikte woningen.

Nieuwbouwwoningen blijken onvoldoende levensloopgeschikt en sluiten daarom niet aan bij de verschuivingen op het gebied van wonen en zorg, concludeert Ieder(in). Veel nieuwbouwwoningen hebben een kleine entree en hal, smalle gangen en portalen en kleine sanitaire ruimten die met een rollator of rolstoel beperkt toegankelijk zijn.

Ook blijken deuren de door- en toegankelijkheid in een woning te belemmeren. Deuren spelen een essentiële rol in de toegankelijkheid en flexibiliteit van een woning. Deuren die de verkeerde kant op draaien of onjuist gepositioneerd zijn, zorgen voor een inefficiënte indeling van de woning. Daarnaast zorgen verkeerd afgehangen toiletdeuren, soms in combinatie met het ontbreken van het principe `slotzijde aan potzijde', voor toegankelijkheidsproblemen. Ook geven hoge drempels bij de in- en uitgang (balkons) problemen.

De rapportage van VACpunt Wonen maakt zichtbaar dat het met de keuzemogelijkheden en bruikbaarheid van woningen niet de goede kant opgaat, stelt Ieder(in). Het netwerk heeft samen met het LPGGz en de NPCF een actieplan Wonen opgesteld met daarin 10 punten om de woonkwaliteit van mensen met een beperking te verbeteren. Ieder(in) vindt het verontrustend dat de overheid volop inzet op langer zelfstandig wonen van mensen met een beperking en ouderen, zonder dat daarvoor in het woondomein de randvoorwaarden aanwezig zijn.

Een greep uit ons leveranciersregister

Vastgoed Business School
Vastgoed Business School biedt diverse opleidingen ...
Flynth
Flynth is de grootste advies- en accountantsorganisatie voor het MKB ...
AWB
AWB, onderdeel van de Vaillant Group ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt totaaloplossingen ...