Utrecht wil proef met apk-keuring voor huizen

Utrecht wil proef met apk-keuring voor huizen

Gepubliceerd op:

De Utrechtse wethouder Paulus Jansen van Wonen wil in de stad een proef met een apk-keuring voor huizen. De keuring is bedoeld voor koophuizen in het goedkopere segment en goedkopere huurhuizen in de particuliere sector. Ook de verzekeringsbranche is positief over het initiatief.

Volgens wethouder Jansen helpt een vierjaarlijkse apk-keuring om de gevaren van niet of slecht onderhouden verwarmingsinstallaties en elektrotechnische voorzieningen terug te dringen. Hij wijst erop dat een goed ingeregelde cv-installatie ook een positief effect heeft op het energieverbruik. Het Verbond van Verzekeraars is positief over de proef in Utrecht en ziet mogelijkheden om het Politiekeurmerk Veilig Wonen uit te breiden met een apk voor woningen. Bij huizen met dit keurmerk zou de premie voor de opstal-/inboedelverzekering omlaag kunnen.

Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI is ook blij met het initiatief. “Voor de privatisering van de nutssector werden gas en elektriciteit van woningen bij een verhuizing afgesloten, waarna het energiebedrijf de veiligheid controleerde. Dat gebeurt sinds halverwege de jaren negentig niet meer waardoor het risico op ongelukken zoals koolmonoxidevergiftiging toeneemt.” UNETO-VNI pleit al jaren voor een verplichte apk voor woningen. De draaiboeken hiervoor liggen klaar en kunnen snel worden ingevoerd.

Een greep uit ons leveranciersregister

ED Academy
Dé meest ervaren en vernieuwende trainer in liften, roltrappen, gevelonderhoudsinstallaties én dakveiligheid ...
Dutch Solar Systems
Dutch Solar Systems BV (DSS BV) is opgericht in 1998. Onze groothandel in duurzame...
Unexus
Unexus ontwikkelt intelligente omnichannel software die alle communicatie afhandelt & aflevert bij de juiste personen ...