Twee procent energiebesparing in huizen woningcorporaties

Gepubliceerd op:

Woningcorporaties hebben in het afgelopen half jaar ruim 110.000 woningen energiezuiniger gemaakt. Corporaties installeerden nieuwe hoog-rendements verwarmingsketels en verbeterden de isolatie van de huurwoningen. De besparing op het gas komt overeen met het gebruik van een stad als Weert of Middelburg.

Cijfers uit een monitor van branchevereniging Aedes laten zien dat corporaties in het eerste half jaar van 2011 in ruim 110.000 huurwoningen energiebesparende voorzieningen aanbrachten. Bij ruim 60.000 woningen was er sprake van meer verbeteringen in dezelfde woning. Daardoor daalde het gezamenlijke gasverbruik van alle 2,4 miljoen Nederlandse corporatiewoningen met circa twee procent. Dat betekent een besparing voor zo’n 48.000 woningen, het inwoneraantal van bijvoorbeeld Middelburg en Weert.

HR-installaties, isolatie en zonnepanelen
De meest voorkomende maatregelen zijn het plaatsen van een HR (hoog-rendement) verwarmingsketel (in bijna 80.000 huizen) vaak in combinatie met een HR-warmwaterinstallatie. In 86.000 gevallen werd de isolatie van dak, vloer en/of gevel verbeterd of werd HR++ glas geplaatst. 2.500 woningen kregen zonnecollectoren of zonnepanelen.

Labels en besparing
De energiezuinigheid en de besparingen worden afgemeten aan de geregistreerde energielabels. Het aantal huizen met een A, B of C-label (de meest energiezuinige woningen) groeit, het aandeel huizen met een E, F of G-label neemt af.

Op basis van deze gegevens kan de besparing worden berekend op de energie voor verwarming van huis en water (het zogeheten ‘woninggebonden energiegebruik’). Omgerekend naar alle Nederlandse corporatiewoningen betekent het een besparing op gasverbruik van zo’n 2%. Zo’n besparing brengt ook een 2% lagere CO2-uitstoot met zich mee.

Besparing en lagere woonlasten
Woningcorporaties hebben zich in een convenant met het Rijk vastgelegd op de ambitie om in tien jaar 20 procent te besparen op het gasverbruik. Bestuurslid Jaap de Gruijter van Aedes noemt het gemeten resultaat ‘een forse stap vooruit’: ‘Als we zo verder gaan, halen we ruim de met het Rijk afgesproken besparing. Corporaties laten zien dat ze energiebesparing serieus nemen en er alles aan doen woonlasten laag te houden. Het risico is wel dat het Rijk ons financieel zo afroomt dat we minder kunnen doen aan energiebesparing. Terwijl investeringen uiteindelijk iedereen meer opleveren.’

Monitor Energiebesparing Woningcorporaties
Branchevereniging Aedes monitort sinds vorig jaar de maatregelen op het gebied van energiebesparing die woningcorporaties nemen en de resultaten die dat oplevert. De database SHAERE (Sociale Huur Audit en Evaluatie Resultaten Energiebesparing) bevat inmiddels de energielabels van 1,2 miljoen woningen van 150 woningcorporaties. Op basis van deze gegevens zijn betrouwbare berekeningen mogelijk over de energiebesparingen in de totale woningvoorraad van corporaties van 2,4 miljoen huizen.

Bron: Aedes vereniging van woningcorporaties

Een greep uit ons leveranciersregister

Zonduurzaam
Zonnepanelen kopen bij Zonduurzaam?
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...