Thuisvester kiest voor nul-op-de-meter

Thuisvester kiest voor nul-op-de-meter

Gepubliceerd op:

De Brabantse corporatie Thuisvester bouwt vanaf nu alleen nog maar nul-op-de-meter nieuwbouw voor grondgebonden woningen. Volgens directeur-bestuurder van Thuisvester Pierre Hobbelen is het ‘de nieuwe standaard’ en kiezen alle corporaties die hij kent voor deze aanpak.

Nul-op-de-meter nieuwbouw is €25.000 duurder dan een ‘gewone’ woning. Omdat banken bereid zijn om dat stukje extra te financieren, vindt de directeur-bestuurder de keuze voor nul-op-de-meterwoningen wel verantwoord. Voor hoogbouw wordt voorlopig nog gekozen voor zeer energiezuinig. Zodra het betaalbaar wordt, gaat Thuisvester ook voor de hoogbouw zonder energierekening bouwen. De nieuwbouwopgave ligt voor de corporatie op zo’n 100 tot 150 woningen per jaar.

Bestaande woningen
Voor bestaande woningen maakt Thuisvester een andere keuze vanwege de nog hoge investeringskosten die nodig zijn om die naar nul-op-de-meter te renoveren. Deze kosten liggen om en nabij €65.000 tot €70.000 per woning. Daarom kiest de woningcorporatie ervoor om in plaats daarvan de slechtere labels naar label B te renoveren. De corporatiebestuurder hoopt dat gaandeweg de technieken om bestaande woningen energieneutraal te krijgen goedkoper gaan worden. Hij sluit daarom niet uit dat ook bestaande woningen in de toekomst alsnog energieneutraal gemaakt worden.

Routekaart naar energieneutraal
De Woonbond is met veel huurdersorganisaties en verhuurders in gesprek over de ‘route naar energieneutraal’. Belangrijk punt in dit overleg is de ‘no regret’ aanpak voor bestaande woningen: hoe zorg je ervoor dat de maatregelen die je nú neemt later niet een verdere stap naar energieneutraal in de weg staan? De Woonbond ontwikkelt daarom een routekaart naar energieneutraal voor huurdersorganisaties. Aan de hand daarvan kan in een paar gesprekken duidelijk worden welke stappen mogelijk zijn. De routekaart staat centraal op het gratis energiecafé in Utrecht op vrijdagmiddag 3 november.

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...