Studentenhuizen in Maastricht voorzien van keurmerk

Studentenhuizen in Maastricht voorzien van keurmerk

Gepubliceerd op:

Maastricht krijgt als eerste Nederlandse studentenstad een breed keurmerk voor studentenkamers. Het 'Prettig Wonen-keurmerk' moet het kaf van het koren scheiden en de brandveiligheid verbeteren.

Staat de huurprijs in verhouding tot het gebodene en kloppen alle vergunningen? Hangen er brandblussers en rookmelders in het studentenhuis?  Als student is het vaak moeilijk om hier goed zicht op te krijgen tijdens zoektocht naar een kamer, zeker als je die vanuit het buitenland moet zoeken.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De Vereniging Verhuurders Woonruimten Maastricht (VVWM) en Stichting Studentenhuisvesting Maastricht (SSHM) lanceren in mei een ‘Prettig Wonenkeurmerk’. Met deze gezamenlijke lancering willen beide partijen laten zien dat de kwaliteit en leefbaarheid van studentenhuizen een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Zowel particuliere verhuurders als woningcorporaties nemen aan het initiatief deel, evenals de universiteit, hogeschool, gemeente, brandweer, studenten en buurten. 

Betrouwbaar
Maastricht is straks de enige studentenstad die met een breed opgezet keurmerk werkt. In steden met kamernood werkt het niet, legt voorzitter Huib van Gastel van VVWM uit. “Daar komen verhuurders weg met hoge huurprijzen. In Maastricht is veel meer aanbod, dus is het voor particuliere verhuurders belangrijk om jezelf als betrouwbaar in de markt te zetten. Als er voldoende eigenaren met het keurmerk meedoen, moeten de ‘boefjes’ uiteindelijk vanzelf overstag.”

Brandweer
“Het keurmerk is geen wondermiddel tegen overlast”, zegt Van Gastel. Wel garandeert het keurmerk onder meer dat omwonenden de eigenaar kunnen aanspreken en dat er tweetalige huisregels gelden. “Wanneer een verhuurder zich aanmeldt, volgt een uitgebreide controle, waarin het hele pand in kaart wordt gebracht. Handig is dat ook de brandweer een plattegrond krijgt, zodat die weet hoe het pand in elkaar zit en hoeveel bewoners er zijn.” Tegenover de keurmerkkosten staat een korting op verzekeringen. 

11.000 kamers
Maastricht telt 11.000 studentenkamers. Bijna de helft wordt verhuurd door VVWM-leden en een kwart valt onder een van de drie woningcorporaties. De rest (28 procent) bestaat uit kleinschalige verhuur. In mei begint een proef met veertig panden, in oktober kunnen verhuurders zich aanmelden. 

Bron: De Limburger.

Een greep uit ons leveranciersregister

Deceuninck nv
Uw partner voor kozijnen en deuren in kunststof en aluminium ...
Ubbink BV
Alles in huis voor een compleet dakadvies!
Hercules
Software voor woningcorporaties en studentenhuisvesters ...