'Stimuleer wonen boven winkel'

Gepubliceerd op:

Gemeenten, woningcorporaties en beleggers zouden meer geld moeten steken in projecten die het wonen boven winkels bevordert.

Gemeenten, woningcorporaties en beleggers zouden meer geld moeten steken in projecten die het wonen boven winkels bevordert. Dat zou een economische stimulans kunnen zijn voor binnensteden en de levendigheid en veiligheid vergroten. Dat zei donderdag Toon van der Pas, directeur van de vereniging Wonen boven Winkels Nederland.

Hij vindt dat beleggers te weinig oog hebben voor verhuur van de ruimte boven de verkoopruimte op de begane grond. Gemeenten zien de leegstand met lede ogen aan, maar zijn volgens Van der Pas te karig met subsidies. Hij snapt wel dat dat komt omdat gemeenten ook krap bij kas zitten en keuzes moeten maken. Bouwen en renoveren in binnensteden is duur en lastig.

Hij schat dat er tussen de 30.000 en 40.000 verdiepingen boven winkels geschikt zijn om te wonen. In ongeveer 50 steden zijn er projecten. Maastricht is volgens hem een goed voorbeeld. Daar is inmiddels een organisatie die veel projecten uitvoert onder meer in samenwerking met de universiteit zodat studenten boven winkels kunnen wonen. Maar ook in bijvoorbeeld Deventer en Amersfoort zijn goede initiatieven om het wonen boven winkels te stimuleren.

Voor corporatie zijn het ook interessante projecten omdat ze zo aan de vraag naar woonruimte kunnen voldoen. Vooral jongeren vinden het vaak fijn om in de binnensteden te wonen.

Bron: Telegraaf.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

PAO Techniek en Management
Postacademisch onderwijs voor technisch professionals ...
CEDRAL
Jouw partner voor dak- en gevelmaterialen ...
Polygon
Polygon is dé specialist in het schadeherstel en klimaatoplossingen ...