Stadsbewoners wonen liefst in rustige buurt

Stadsbewoners wonen liefst in rustige buurt

Gepubliceerd op:

Stadsbewoners wonen het liefst in een rustige buurt waar ze wel de levendigheid van de stad kunnen voelen. Rustige wijken midden in de stad zijn daarom het meest in trek. Dit blijkt uit onderzoek van gebiedsontwikkelaar BPD naar de woonbeleving van inwoners van Rotterdam en Den Haag.

Ruim de helft van de ondervraagden komt makkelijk tot rust in de stad, bijvoorbeeld door de natuur op te zoeken of thuis rust te nemen. Andere aspecten die de aantrekkelijkheid van de stad bepalen, zijn het gevoel van vrijheid en de aanwezigheid van familie en vrienden. Onveiligheid is het belangrijkste minpunt aan wonen in de stad.

Tot rust komen
BPD vroeg ruim 2.800 stadsbewoners naar hun beleving en voorkeuren. Alle respondenten waarderen het wonen in een rustige buurt. Hoogopgeleiden komen het makkelijkst tot rust en gaan relatief vaak uit om tot rust te komen. Ze waarderen ook meer dan gemiddeld de hectiek en levendigheid van de stad. Laagopgeleiden geven iets vaker de voorkeur aan het genieten van de eigen balkon of tuin om tot rust te komen. Ze vinden het fijn dat veel familie en vrienden in de stad wonen.

Diversiteit belangrijk
De diversiteit is een belangrijke reden om in de stad te willen wonen: verschillende mensen en culturen, smaken en geuren, bouwstijlen, activiteiten en voorzieningen zoals winkels, horeca, theater, film, kunst, parken en het strand. “Dat een stad 24/7 leeft en bruist vormt een belangrijker trekker”, aldus Patrick Joosen, Directeur regio Zuid-West bij BPD. “De stad is nooit ingedut, er is altijd iets te doen. De diversiteit en dynamiek van de stad draagt ook bij aan de trots van stadsbewoners op hun stad. Maar te veel levendigheid kan de basale behoefte aan rust, ontspanning en ook veiligheid in de weg staan.”

Kleine verschillen Den Haag en Rotterdam
Er zijn kleine verschillen tussen de woonbeleving in Rotterdam en Den Haag. Rotterdammers beoordelen hun stad gemiddeld met een 7,8, Hagenaren een 7,7. Rotterdammers hechten erg veel waarde aan vrijheid: de meerderheid wil alles kunnen doen wat ze willen, ongeacht wat iedereen denkt. Ook in Den Haag speelt vrijheid een rol, maar net iets minder vaak dan in Rotterdam. In Den Haag vindt men het belangrijker dat er veel vrienden en familie in de stad wonen. Rotterdammers ervaren de drukte - het feit dat er te veel mensen in de stad zijn – als vervelend. Hagenaars ergeren zich vaker aan de onvriendelijkheid van mensen in hun stad.

Veiligheid is issue
Stadsbewoners zijn gemiddeld positief over het goede openbaar vervoer, over het winkelaanbod en -zeker in Den Haag- over het strand, de parken en andere groenvoorzieningen. Slechte autobereikbaarheid en de hoeveelheid verkeer en lawaai maken het wonen in de stad minder aantrekkelijk. Toch zijn dit niet echt redenen voor ontevredenheid. Meer veiligheid en minder criminaliteit wordt wel als belangrijk verbeterpunt genoemd voor het wonen in de stad.

Optimale balans
Tevreden bewoners hebben de optimale mix gevonden tussen levendigheid en rust; en tussen sociale interactie en anonimiteit. Zij vinden goed contact met de buren belangrijk, maar niet te veel. Deze bewoners hechten meer waarde aan individualiteit. Ontevreden bewoners neigen naar één van de extremen; ze ervaren te veel drukte of juist een saaie omgeving; veel bemoeienis of juist geen aansluiting en voelen zich geïsoleerd.

Lessen
Het woononderzoek, naar de woonbeleving van stadsmensen in Den Haag en Rotterdam, is uitgevoerd in samenwerking met wooncorporaties Vestia, Staedion, Havensteder en Woonstad en met onderzoeksbureaus Bureau Stedelijk Planning, Ferro Explore en The Choice. Het onderzoek bevat een belangrijk aandachtspunt voor alle partijen betrokken bij het maken van een stad.  Bij het ‘stadsmaken’ is het van belang om diversiteit en meer ‘zachte’ waarden als rust, levendigheid en sociale contacten te bewaken. Daarnaast zijn ook diversiteit in de wijk en veiligheid belangrijke issues.

Een greep uit ons leveranciersregister

Hemmink B.V.
Hemmink B.V. levert producten, oplossingen en concepten van ruim 25 sterke merken ...
Derbigum Nederland
Derbigum Nederland B.V. is gespecialiseerd in energiebesparende en duurzame dakbedekking ...
GEALAN
De GEALAN-groep is een van Europa's toonaangevende fabrikanten van pvc profielen voor ramen en deuren ...