Stadgenoot mag huurders niet dwingen tot vervanging gaskachels

Stadgenoot mag huurders niet dwingen tot vervanging gaskachels

Gepubliceerd op:

Woningstichting Stadgenoot mag van de kantonrechter een aantal huurders niet verplichten om hun gaskachels en geisers te vervangen door een cv-installatie. Het gaat om huurders die eigenaar zijn van de gastoestellen en om huurders die konden aantonen dat ze de gaskachel niet gebruiken.

Stadgenoot informeerde vorig jaar 2.500 huurders dat ze zou overgaan tot verplichte vervanging van hun gaskachels en geisers. Daarvoor in de plaats zou de corporatie een hr-ketel en cv-installatie plaatsen. Omdat het comfort in de woningen daardoor zou verbeteren, kregen ze ook nog eens een huurverhoging opgelegd van minimaal 20 euro plus vijf euro per verwarmd vertrek. In totaal lieten 300 van de aangeschreven huurders weten het daar niet mee eens te zijn. Een aantal huurders moesten het in een kort geding al ontgelden. Bij een volgende procedure heeft de kantonrechter enkele van de protesterende huurders nu in het gelijk gesteld. De rechter vond dat Stadgenoot van huurders die eigenaar zijn van gastoestellen, niet mag eisen die te laten vervangen. Ook oordeelde de rechter dat huurders die konden aantonen dat ze dan wel een gaskachel hebben, maar die niet gebruiken, in hun gelijk staan.  Stadgenoot heeft aangegeven in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Stadgenoot had de vervangingsoperatie voorgesteld omdat het risico op gevaarlijke uitstoot van koolmonoxide bij open verbrandingstoestellen als gaskachels en geisers groot is. Om het binnenklimaat te verbeteren, maar ook om de veiligheid van de bewoners te vergroten, wilde de corporatie de oude toestellen vervangen door nieuwe gasketels en cv-installaties. Het overgrote deel van de aangeschreven huurders stemde in met de verplichte vervanging.

Een greep uit ons leveranciersregister

Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
Schöck Nederland b.v.
Schöck biedt producten en systemen voor de toekomst ...