SP wil stop op verkoop sociale huurwoningen

SP wil stop op verkoop sociale huurwoningen

Gepubliceerd op:

Het kabinet moet per direct stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen. Dat zegt SP-Kamerlid Farshad Bashir. “De wachtlijsten voor woningzoekenden zijn veel te lang en worden alleen maar langer. Tegelijkertijd verkoopt de minister 10.000 sociale huurwoningen. Dat is niet uit te leggen.”

Bashir vindt dat het kabinet hoofdverantwoordelijk is voor de nieuwe woningnood: “Onder de kabinetten Rutte I en II zijn nu al bijna tachtigduizend betaalbare woningen verkocht. Het gevolg is dat de wachtlijsten blijven groeien. In Amsterdam is de gemiddelde wachttijd bijvoorbeeld 9 jaar. Tegelijkertijd zien we dat voormalig asielzoekers met een verblijfsvergunning ook een woning zoeken. Dus de wachtlijsten blijven maar groeien. Dat is niet de schuld van de mensen die een betaalbare huurwoning zoeken, maar van de foute politieke keuzes die tot een tekort aan sociale huurwoningen hebben geleid.”

De SP wil niet alleen dat de verkoop van sociale huurwoningen stopt, maar ook dat de bouw van betaalbare huizen wordt gestimuleerd. Door de verhuurderheffing om te zetten in een investeringsplicht en een verlaging van het btw-tarief kunnen er meer woningen gebouwd worden.  Ook moet de verdeling van mensen met een verblijfsvergunning over verschillende gemeenten worden verbeterd. Nu wordt vooral naar het inwoneraantal van een stad gekeken. Bashir wil dat ook andere kenmerken zoals bevolkingssamenstelling, de arbeidsmarktsituatie en de beschikbaarheid van woningen, worden meegenomen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Zonduurzaam
Zonnepanelen kopen bij Zonduurzaam?
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
ACQOM Trading B.V.
Bij ACQOM staat onze passie voor innovatie en duurzaamheid centraal ...