Sociale huursector Amsterdam nadert ondergrens

Sociale huursector Amsterdam nadert ondergrens

Gepubliceerd op:

Het aantal gereguleerde huurwoningen is nog niet door de ondergrens van 187.000 gezakt die met de woningcorporaties en de Huurdersvereniging Amsterdam is afgesproken. Dat zegt Laurens Ivens, wethouder Wonen in Amsterdam (SP), in een interview met de Woonbond. Wel vind hij dat het ‘roer om moet’ en dat er een eind moet komen aan de krimp van de sociale huursector.

Ivens zegt dit in een reactie op een recent onderzoek van het Initiatief Betaalbaar Wonen Amsterdam Noor/d (IBW-N) waaruit zou blijken dat de sociale huurwoningenvoorraad tot onder de afgesproken ondergrens is gekrompen. Ivens zegt blij te zijn met het onderzoek en maakt zich grote zorgen over de omvang van het aantal betaalbare huurwoningen. “Maar ik kan de Amsterdammers geruststellen dat het nog niet zo erg is als het IBW-N zegt. Het onderzoek gaat er namelijk vanuit dat alle gereguleerde particuliere huurwoningen die gezien hun puntental in aanmerking komen voor liberalisering, dat nu al zijn. Dat is niet zo. Zolang de huidige huurders niet verhuizen, blijven de woningen in de gereguleerde sector. Hoeveel dat er nu precies zijn weten we over een maand als het onderzoek Wonen in Amsterdam verschijnt.”

Ivens staat nog steeds achter het samenwerkingsakkoord en gaat ervan uit dat hij erin zal slagen om de betaalbare huurwoningenvoorraad niet verder te laten dalen. Hij erkent dat het aantal woningzoekenden op dit moment sneller groeit dan eerdere ramingen, mede door de groei van het aantal vluchtelingen. Deze zullen voor het grootste deel een beroep doen op de sociale voorraad. “Voor dit jaar zijn we uitgegaan een extra taakstelling van 1.400 woningen, maar volgend jaar zal dat oplopen tot 2.000. We bekijken nu met de corporaties en de Huurdersvereniging Amsterdam hoe we op korte termijn extra woningen kunnen bijbouwen.”

Een greep uit ons leveranciersregister

Tenten Solar Zonnepanelen B.V.
Tenten Solar Zonnepanelen is dé specialist, groothandel, leverancier en installateur op het gebied van zonne-energie ...
Aalberts hydronic flow control
Wij bieden succesvolle en innovatieve oplossingen voor o.a. woningbouw, utiliteitsbouw en duurzame energie ...
Zoontjens
Meer dan honderd jaar werken in de bouwsector heeft voor dakspecialist Zoontjens geleid tot een schat aan ...