Woningcorporatie HW Wonen kiest voor 100% waterdicht badkamerconcept

Woningcorporatie HW Wonen kiest voor 100% waterdicht badkamerconcept

Gepubliceerd op:

'Samen wonen meer Waard – vanuit die visie biedt HW Wonen goede huisvesting en kwaliteit van wonen en leven. De badkamer is steeds vaker medebepalend voor die woon- en leefkwaliteit. De dagelijkse douche is voor veel gezinsleden immers de logische start van een nieuwe, frisse dag. Reden genoeg om voor een badkamer te zorgen die probleemloos decennialang te gebruiken is. Een combinatie van Viega afvoertechniek en Sika Deutschland GmbH - SCHÖNOX afdichtingstechniek maakt dat mogelijk.

HW Wonen
De thuisbasis van HW Wonen is de Hoeksche Waard. De corporatie heeft bijna 10.000 huurwoningen in haar bezit, die naadloos aansluiten bij de maatschappelijke ontwikkelingen en individuele woonwensen van haar huurders. Het waarmaken van die wensen is een bijzondere uitdaging, waar de medewerkers HW Wonen zich dagelijks sterk voor maken. Richard Prins van HW Wonen weet dat als geen ander. Als opzichter is hij onder andere betrokken bij het (groot) onderhoud. “Ook het onderhoud en de reparatie van badkamers horen daarbij. Een aspect van het werk waar een 100% afdichting tegen water een cruciale rol speelt. Wat dat betreft werken wij met twee partijen, Sika Deutschland GmbH - SCHÖNOX en Viega, die samen zorgen voor een duurzaam waterdichte oplossing en een eersteklas badkamerafvoer.”

Veranderend badkamergebruik
De keuze voor die combinatie is weldoordacht. Richard Prins: “De rol van de badkamer is de afgelopen decennia veranderd. Waar vroeger eens in de week in het lavet werd ‘gebadderd’, staat nu het hele gezin dagelijks onder de douche” Dat zorgt voor een aanzienlijk hoge belasting van de  badkamer en dan vooral voor de afvoercapaciteit en waterdichtheid ervan. Zorg je er niet voor dat deze twee zaken meegaan in de veranderde ontwikkelingen, dan loop je voortdurend achter feiten aan.

Richard vervolgt: “Lekkages en daarmee meer verzekeringsgevallen zijn dan het resultaat. Dat willen wij voorkomen en hebben daarom bewust een stevige kwaliteitsslag gemaakt. Dat is eigenlijk vijf jaar geleden al begonnen met een onderzoek naar de badkamers in al onze woningen. We hebben ons daarbij vooral gefocust op mogelijkheden om de doucherenovatie met een zo kort mogelijke doorlooptijd en minimale geluids- en stofoverlast voor de bewoners uit te voeren. Bovendien moest het systeem absoluut waterdicht zijn, want alleen op die manier profiteren bewoners én wij optimaal van de investering die in vernieuwing van de badkamer wordt gedaan.”

Waterdichte oplossing
De 100% waterdichtheid is een belangrijk criterium want lekkage is één van de belangrijkste en meest voorkomende problemen bij badkamers. Vaak wordt gedacht dat de badkamer waterdicht is met tegels op de wand of vloer, een waterdichte tegelvoeg en afgewerkte kitnaden. Krimpscheurtjes in de voegen of verouderde kit zorgen er echter voor dat water achter de tegel vrij spel krijgt. Dan is het alleen nog maar wachten tot de lekkage ook voor de bewoner gevolgen krijgt. Dat is te voorkomen door achter het tegelwerk een waterdichte laag aan te brengen. De ETAG-normering (Europese Technische Goedkeuring) geldt daarbij als maatstaf voor het afdichtingsysteem én de afvoerput.

Richard Prins vervolgt: “De combinatie van Viega en Sika Deutschland GmbH - SCHÖNOX onderscheidt zich door de zeer snelle droogtijd. Een traditionele vloer moet al snel enkele weken drogen voor een goede afdichting. Met het gecombineerde systeem kunnen de vloertegels al na 24 uur worden verlijmd en gevoegd. Dat betekent een enorme tijdwinst.” Omdat alle doucheputten van Viega standaard een afdichtingsflens hebben, is er geen twijfel mogelijk of de doucheput ook waterdicht kan worden aangesloten. Op de flens wordt een afdichtingsmanchet gemonteerd die voor een waterdichte en spanningsvrije aansluiting tussen de afvoerput en de afwerkvloer zorgt. “Daarmee zijn vervelende lekkages, die altijd achteraf pas worden ontdekt, uitgesloten.”

Stapsgewijze installatie
De Advantix badkamerafvoer van Viega en afdichtingsmateriaal van Sika Deutschland GmbH - SCHÖNOX zijn snel en efficiënt te verwerken. Na het stellen van de put en het aansluiten op de afvoer, worden de open ruimtes volgegoten met een vezelversterkte egalisatie-gietmortel. Het ‘natte deel’ van de badkamer wordt vervolgens voorzien van een sneldrogende dekvloer. Deze is al na 24 uur droog; na die 24 uur wordt in de hoeken en de vloer/muur-overgang voegendichtband aangebracht die voorzien wordt van een afdichtende dispersiecoating. Hierop worden vervolgens de tegellijm en tegels aangebracht.

Perfect georganiseerd
Met de keuze voor een perfect waterdichte oplossing, moet ook geïnvesteerd worden in scholing voor de partijen die dit werk uitvoeren. Richard Prins: “De nieuwe manier van werken wijkt af van de manier waarop de afgelopen decennia in badkamers werd gewerkt. We hebben er bewust voor gekozen om de aannemers waar we mee werken goed te scholen. Je merkt in het begin dat er even weerstand is: waar de vloer eerst het sluitstuk was, moet de installateur nu met de vloer beginnen. Maar al snel volgt het besef dat deze aanpak de garantie is voor een veel beter resultaat. En omdat alles met de doucheafvoer en de afdichting keurig gepland verloopt, is er ook tijd en gelegenheid om nog even een controle uit te voeren.”

Viega.nl/Afvoertechniek
Schonox.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Zelfstroom
Bij Zelfstroom geven we al sinds 2014 energie om de energietransitie te versnellen ...
DOM Nederland
DOM Nederland is expert in het ontwikkelen en verkopen van de hoogste kwaliteit sluittechniek en toegangscontrole ...
Breijer Loodgieters
Breijer biedt u alle voorkomende loodgieterswerkzaamheden. We renoveren bitumen en zinken dakbedekkingen ...