Fabriek wordt blikvanger door unieke, duurzame gevel

Fabriek wordt blikvanger door unieke, duurzame gevel

Gepubliceerd op:

Het hoofdkwartier van EromesMarko, een bedrijf dat innovatieve inrichtingsconcepten creëert voor onderwijsgebouwen, heeft een flinke verbouwing ondergaan. De fabriek in Wijchen, waar ook het hoofdkantoor is gevestigd, stamt uit 1967. Door de jaren heen vonden er meerdere uitbreidingen plaats, maar nu was het tijd voor een flinke renovatie. Architect Martijn de Waal van DUAL architects ontwierp een fabrieksgebouw waarbij duurzaamheid de boventoon voert – zowel binnen als buiten.

Circulaire economie
EromesMarko gelooft heilig in de circulaire economie, een systeem waarbij grondstoffen optimaal ingezet en hergebruikt worden. In het nieuwe pand komt deze maatschappelijk verantwoorde visie op ondernemen volop terug. Er wordt zonne-energie gebruikt, LED-verlichting met daglichtregeling en warmte wordt hergebruikt.

Fabrieks- en kantoorruimten slim benutten
Het pand is bovendien zeer flexibel en slim ingedeeld. Een pand met ruimtes die nauwelijks gebruikt worden, is immers niet duurzaam. Met de renovatie neemt het vloeroppervlak slechts met een kwart toe naar 17.000 vierkante meter, maar het volume groeit van 54.000 naar 119.000 kubieke meter.

Gevel en entree als blikvangers
Blikvanger van de nieuwbouw is de nieuwe hoofdentree: een 12 meter hoge glazen toren, die mensen uitnodigt om binnen te komen onder een galerij van houten liggers. Deze ingang is onderdeel van een minstens even indrukwekkende gevel. Architect Martijn de Waal vertelt: “Het kantoordeel van het nieuwe pand strekt zich uit over de gehele breedte van de Nieuweweg. Dat betekent dat er een volledig open voorgevel met kantoor en showroomfunctie ontstaat van grofweg tweehonderd meter lang.”

Gevelbekleding met een warme, duurzame uitstraling
Voor de nieuwe gevelbekleding liet De Waal zich inspireren door het nieuwe woonzorgcomplex van Eltheto in Rijssen. “We wilden een warme, duurzame uitstraling creëren. Het liefst plaatsten we daarom een houten lattengevel. Maar voor een bedrijfsgebouw is dat te onderhoudsgevoelig. Een metalen lattengevel was financieel niet interessant.

Op maat gemaakt hout-design voor gevelplaten
“In overleg met Rockpanel kwamen we uit bij Woods-platen van geperst steenwol van basalt. Deze kunnen zonder probleem op de juiste maat geleverd worden, zijn duurzaam en onderhoudsvrij. Er was echter één probleem: de kleur. Ook tussen een aantal testpanelen die we hadden aangebracht zat net niet de juiste toon. Na een gesprek met Rockpanel bleek gelukkig dat zij Woods-platen in vrijwel elke RAL- of NCS-kleur leveren. Binnen een paar weken hadden we onze eigen Rockpanel Custom Woods platen met houtstructuur in een unieke kleur, gebaseerd op een echt houten monster. Haast niet van hout te onderscheiden en zo duurzaam als een stenen gevel.”

Een mooi gebouw functioneert beter
Met het vernieuwde pand is EromesMarko klaar om verder te groeien in de toekomst en kunnen hun medewerkers rekenen op een gezond en prettig werkklimaat. De Waal vult aan: “Natuurlijk willen ze ook met de inrichting van hun eigen pand laten zien waar ze voor staan en wat ze in huis hebben. Wat dat betreft kunnen ze geen beter begin maken dan met dit pand.”

Vraag een gratis monster aan> https://is.gd/8A1bXd

  

Een greep uit ons leveranciersregister

Gr8 Roofs
Resultaatgericht samenwerken aan de daken van de toekomst ...
Liftintermediair
Liftintermediair: De volledig onafhankelijke, ervaren adviseur in liftinstallaties ...
Thercon
Heating. Cooling. Caring ...