Renovatieproject H2O te Oosterhout – makkelijk isoleren aan buitenzijde

Renovatieproject H2O te Oosterhout – makkelijk isoleren aan buitenzijde

Gepubliceerd op:

In 2015 is het project H2O van Woonstichting Valburg te Zetten opgeleverd, waarbij gekozen is voor een innovatieve manier van isoleren voor de 48 bestaande en 16 nieuwbouw woningen. Deze isolatiemethode bestaat uit E-Board isolatiepanelen. Dit zijn speciale EPS-HR-SE (HR: hoog rendement, SE: moeilijk ontvlambaar) platen van 100mm dik die worden afgedekt met echte gevelbakstenen. Het E-Board systeem wordt aan de buitenzijde van de (bestaande) gevel gemonteerd.

De bewonerscommissie van het project H2O was enthousiast over dit isolatiesysteem. Speciaal voor hen had de leverancier, Vandersanden Group, een demonstratiemodel gemaakt zodat de bewoners konden zien hoe het werkt. Op de bestaande gevel worden de EPS-platen gemonteerd. De gehele woning wordt op deze manier ingepakt. Daarna wordt er op de EPS-platen ‘gemetseld’ met baksteen. De gevelbakstenen zijn in de fabriek verzaagd tot steenstrippen van ca. 15 mm dikte. Deze steenstrippen worden op de EPS-platen geplakt. Voor de vensterbanken zijn er speciale hoek-steenstrippen zodat de isolatieplaten onzichtbaar zijn afgewerkt. Wie het niet zou weten, meent dat de gehele gevel is gemetseld.

Voor de bewoners was het grote voordeel dat zij niet hoefden te verhuizen naar een tijdelijke woning. De gehele renovatie was veel minder ingrijpend omdat het niet nodig was de bestaande gevels te slopen, de isolatie wordt immers aan de buitenzijde van de gevel aangebracht. Dit bespaarde natuurlijk ook op de kosten voor de woningbouwvereniging. De totale gevel heeft nu een isolatiewaarde van Rc=3.67 m2K/W (voor renovatieprojecten geldt sinds 2015 het bouwbesluit dat Rc=3.5 m²K/W moet zijn).

Met de E-Board isolatiepanelen kon de woningbouwvereniging twee doelstellingen in één keer realiseren: renoveren én isoleren. Er is een uniform straatbeeld ontstaan waarbij de nieuwe en gerenoveerde woningen dezelfde kwaliteit uitstralen (en ook hebben).

Voor meer informatie over E-board: www.vandersandengroup.nl/eboard

Een greep uit ons leveranciersregister

Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
Weckx B.V.
Direct alarmering. Waar u ook bent.