Registratie schulden weer hoog op politieke agenda

Registratie schulden weer hoog op politieke agenda

Gepubliceerd op:

Het landelijk informatiesysteem schulden (LIS) staat weer hoog op de politieke agenda. Invoering van het LIS moet helpen voorkomen dat mensen in problematische schulden terechtkomen. De registratie van schulden stuitte tot nu toe steeds op bezwaren van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat vindt dat privacy voorgaat.

De Tweede Kamer hield een rondetafelgesprek over registratiesystemen voor schulden. De VNG een van de initiatiefnemers van het LIS en deelnemer aan het gesprek, pleit al langer voor een landelijk systeem. 

Tot dusver worden via Bureau Krediet Registratie (BKR) alleen betalingsachterstanden op leningen geregistreerd. In het LIS zouden, eveneens bij BKR, ook huur- en energieschulden en schulden bij de Sociale Dienst geboekstaafd worden. Uit recent onderzoek blijkt dat achterstand op deze vlakken een belangrijk signaal is voor betalingsproblemen. Als het LIS al had bestaan, dan waren problematische schulden in tachtig procent van de gevallen vroegtijdig ontdekt.

Het startsein voor de bouw van het LIS dateert al van 2008, maar dat is later stilgelegd toen het CBP te kennen gaf geen wettelijke basis te zien voor het initiatief. Tot de initiatiefnemers behoorden de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet, het Leger des Heils, Aedes vereniging van woningcorporaties, de energieleveranciers, thuiswinkelbedrijven, de gezamenlijke banken en financieringsondernemingen en de VNG.
Zij doen opnieuw een klemmend beroep op ‘Den Haag’ om alsnog voor een goede wettelijke regeling te zorgen met ook duidelijke keuzes over de privacykant. Het LIS i.o. heeft zelf al een aanpassing op dit vlak gedaan.

Afgelopen jaren is het aantal problematische schuldsituaties sterk toegenomen. Ongeveer 1,8 miljoen Nederlandse huishoudens hebben betalingsachterstanden. Circa tien procent – rond de 700.000 gezinnen – kampt met problematische schulden. Door het LIS ontstaat eerder in de ‘schuldencarrière’ de noodzaak om hulp te zoeken. Met het aannemen van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in de Tweede Kamer krijgen gemeenten een zwaardere verantwoordelijkheid op dit terrein.

Bron: VNG Magazine

Een greep uit ons leveranciersregister

Storax B.V.
STORAX B.V. is al meer dan 40 jaar de meest complete mattenindustrie met productie in Nederland ...
Veelzijdig galerijvloeren en balkonvloeren voor wbv en vve
Veelzijdig is gespecialiseerd in de aanleg en ophoging van galerijvloeren en balkonvloeren ...
Weikhoplex
De nieuwe generatie dak- en gevelprofielen ...