Minimale eisen van bouwbesluit brandveiligheid bij lange na niet voldoende

Minimale eisen van bouwbesluit brandveiligheid bij lange na niet voldoende

Gepubliceerd op:

Als bijna 65 procent van de woningen in Nederland geen goed geïnstalleerde rookmelder heeft, dan zou je de conclusie kunnen trekken dat de helft van de Nederlanders direct in levensgevaar is als er brand uitbreekt. Uiteraard heeft iedereen de mogelijkheid om te kunnen vluchten, maar… we worden in Nederland steeds ouder. De vergrijzing is in volle gang. Hoe snel kunnen onze senioren er vandoor als het vuur zich verspreidt?

Aan het woord zijn de zichtbaar bevlogen Wouter Puijk, Technical Sales Manager Benelux bij FireAngel, en John van Adrichem van Quality Creations, de distributeur van de Fire Angel producten. Het is de missie geworden van de heren om de hele bouwkolom bewuster te laten worden van de risico’s van onvoldoende brandveiligheid. “We moeten in Nederland veel dynamischer nadenken over dit thema”, zegt Wouter. “Als we woningen in de bouw levensloopbestendig maken, dan moeten we ook de brandveiligheid laten mee-ontwikkelen. Dat doen we op dit moment niet omdat bijna iedereen in de bouwkolom nog uitgaat van de minimale eisen in het Bouwbesluit. Echter, die zijn niet voldoende. Aanvullende maatregelen zijn niet alleen gewenst; deze zijn noodzakelijk. Wie wil er geen levens redden?”

Vluchten met rollator
Wouter visualiseert het onmiddellijk. “Een oudere alleenstaande van een jaar of 75 kan nog prima alleen wonen. Maar, is de gezondheid en alertheid van deze 75-jarige vijf jaar later nog hetzelfde? Het kan zomaar zijn dat deze is verminderd. En dat iemand dus minder snel ter been is. Misschien heeft deze dame of heer dan een rollator. Wel, dan doe je er drie keer zo lang over om te vluchten. Probleem is dan dat er nog steeds een brandmelder in huis is, die is uitgegaan van de situatie van vijf jaar eerder. Dat is vaak niet meer voldoende! Met mogelijk rampzalige gevolgen.”
“En, wat te denken van mensen die na een aantal jaren dover worden?’, gaat John verder. “Gewoon, vanwege de ouderdom? In de regelgeving omtrent rookmelders is vastgelegd dat er in ruimtes waar een bed staat een geluidssterkte van minimaal 75dBA is vereist en in overige ruimtes een geluidssterkte van minimaal 65dBA. Uit onderzoek is bovendien vastgesteld dat rond de leeftijd van 65 jaar een gehoorverlies optreedt van gemiddeld 30dBA. Doordat maar weinig slechthorende ouderen overdag een hoortoestel dragen, laat staan ’s nachts, zullen slechthorende ouderen dus – door deze normen! – minder vaak tijdig gealarmeerd worden. Het zal je grootvader of -moeder maar zijn!” “Zo zijn er volop technische mogelijkheden om naast gekoppelde rookmelders Lage tonen sirene’s en storboscooplichten te plaatsen. Deze gaan dan allemaal tegelijk af.

Om het alarmsignaal nog beter te versterken en de responstijd te verkorten, kunnen naast de hal en de overloop extra rookmelders worden geplaatst in bijvoorbeeld de woon- als de slaapkamer. Een eenvoudige koppeling met buren of alarmering via een Gateway en App draagt bij aan een brandveiliger leven.”

Maar de oplossing zit zeker niet in rookmelders alleen. Uit recent onderzoek* van het IVF, Instituut voor Fysieke veiligheid, blijkt
dat met name ook de mate van zelfredzaamheid de kans op overleven bepaalt bij brand en dat andere oplossingen dan alleen rookmelders ook altijd noodzakelijk zijn. John verduidelijkt: “we spreken ook al enkele jaren over de verplaatsbare watermist installatie voor mensen waarvan echt aan te nemen is dat ze niet meer kunnen vluchten bij brand. Nu zijn er echt mooie oplossingen beschikbaar die met weinig moeite verplaatst kunnen worden naar iemand die dat nodig heeft. Er zijn zelfs mogelijkheden om een dergelijke installatie ‘per maand’ af te rekenen om zo de begin investering te voorkomen. Na succesvolle inzet in onder andere Denemarken worden de eerste systemen nu ook ingezet in Nederland”.

Gezamelijke uitdaging
“Dynamische brandveiligheid moet dus op de agenda”, vervolgt Puijk.

“Brandveiligheid is een interactief aspect in de bouwkolom. Architecten, bestekschrijvers, vastgoedeigenaren, Verenigingen van Eigenaren, woningcorporaties… Het moet voor hen een gezamenlijke uitdaging worden om de minimale eisen uit het Bouwbesluit te ontstijgen en op een hoger strategisch niveau te komen. Ik pleit voor een continu debat over meer bewustzijn. Levensloopbestendige brandveiligheid moet een groter issue worden in de bouwkolom.”

“De middelen zijn al voor een belangrijk deel beschikbaar” vult John van Adrichem aan, “vaak is er al meer gerealiseerd dan over het algemeen bekend is. Wij zijn er om deze projecten samen te realiseren en elders opgedane kennis te delen.”

Meer informatie vraagt u aan via info@qualitycreations.nl of bel direct met John van Adrichem op 015 369 3965

Een greep uit ons leveranciersregister

Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...