Een rookvrije vluchtweg

Een rookvrije vluchtweg

Gepubliceerd op:

Uit diverse onderzoeken van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat rookverspreiding bij brand buiten het compartiment waar de brand ontstaan is een groot risico met zich meebrengt. Met name deuren die, al dan niet bij het ontvluchten van de woning, open blijven staan zijn hier een veroorzaker van veel gevaarlijke situaties met zelfs doden tot gevolg.

Vanaf 1 juli 2021 geldt er een aanpassing in het Bouwbesluit op het gebied van de zelfsluitendheid van woningentreedeuren in appartementengebouwen. Deze aanpassing geldt voor situaties waarbij de woningentreedeur grenst aan een gezamenlijke inpandige vluchtweg. Deze aanpassing is een logisch vervolg op de eis die in veel gemeenten al gold voor dit soort deuren in hoogbouw projecten en eerdere aanpassingen in het Bouwbesluit.

De zelfsluitendheid wordt bereikt met een vrijloopdeurdrager, de aansturing hiervan gebeurt door rookmelders.

Doordat er nog wat onduidelijkheid is over de exacte eisen hebben we diverse oplossingen beschikbaar die alle situaties af kunnen dekken. Dus of de aansturing moet plaatsvinden door de NEN2555 rookmelders en dan mogelijk ook nog van buiten de woning; we kunnen u ermee helpen.

Als er vanuit de bouw al 230V melders aanwezig zijn dan adviseren we niet ‘terug te gaan in functionaliteit’ en dus 230V melders aan te houden. Ook hier is het meest aantrekkelijk de koppeling met het relais draadloos te houden om geen verdere montagekosten te hebben. Door de FireAngel SM-F-1EU 230V rookmelder te plaatsen waarbij één van deze melders voorzien is van een draadloze module kan het relais voor de vrijloopdeurdranger ook hier zonder onderlinge bekabeling worden aangestuurd.

Direct vanaf de melder naar de vrijloopdeurdranger? Ook dit is mogelijk met de intelligente meldervoeten die wij in het portfolio hebben. Deze meldervoeten voeren we niet alleen voor FireAngel maar ook voor Ei Electronics en Firex 230V rookmelders.

Bij renovatie adviseren we de FireAngel WST630. Deze batterij gevoede melders zijn draadloos onderling koppelbaar. Om ultiem installatie gemak te bieden ontwikkelden wij een Quick Connect Box. Deze is voorzien van een gestabiliseerde 24V voeding én een draadloos FireAngel relais. Alle bekabeling is in deze unit al aangebracht waardoor aan de ene zijde enkel de 230V aangesloten moet worden terwijl er aan de andere zijde twee klemmen zijn waar vanaf de geschakelde en gestabiliseerde 24V voor de vrijloopdeurdranger gehaald kan worden. Een tweede contact is standaard aanwezig voor de aansturing van bijvoorbeeld de ventilatie of natuurlijk een tweede vrijloopdeurdranger.

Zodra de Quick Connect Box ingeleerd wordt op de draadloos koppelbare melders is alles gereed. Geen losse onderdelen aanschaffen en monteren, weinig onderlinge bekabeling; ultiem installatie gemak!

Van 6 tot en met 10 februari staan wij op de bouwbeurs (hal 10, E008) waar wij u graag meer over de verschillende mogelijkheden vertellen.

Wij adviseren u of uw aannemer graag op welke wijze de rookmelders in de woning aangebracht en gekoppeld moeten worden om te voldoen aan de wetgeving. Aarzel dus niet om contact op te nemen via 015-3693965 of info@qualitycreations.nl.


Een greep uit ons leveranciersregister

Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...