Politiek positief over huurakkoord Woonbond en Aedes

Politiek positief over huurakkoord Woonbond en Aedes

Gepubliceerd op:

De minister en de Kamerleden staan achter het sociaal huurakkoord dat de Woonbond en Aedes hebben gesloten. Zij vinden het positief dat woningcorporaties en huurders de huurstijgingen de komende jaren willen beperken. Het lijkt er dan ook op dat het akkoord op brede politieke steun kan rekenen.

Aedes en de Woonbond presenteerden hun akkoord woensdag 3 juni 2015. In het akkoord staat dat de totale huursom van een woningcorporatie vanaf 2016 met niet meer dan 1 procent boven inflatie mag stijgen. Daarbinnen kan een corporatie variëren. Er is afgesproken dat woningen die al een goede prijs hebben in relatie tot de kwaliteit van de woning, minder huurverhoging krijgen dan de woningen die nog relatief goedkoop zijn in relatie tot de kwaliteit. Door de maximale stijging van 1 procent, zullen de huren minder hard stijgen. Binnen de huidige systematiek stijgt de huursom 2,75 procent boven inflatie. De verenigingen leggen het akkoord in juni voor aan hun leden.

De minister maakt met het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) een doorrekening van het akkoord om de effecten ervan in kaart te brengen. Die doorrekening komt voor de zomer naar de Tweede Kamer. Aedes en de Woonbond vragen om de verhuurderheffing na de evaluatie van tafel te halen. Minister Blok zei hierover tijdens het debat dat hij de heffing tijdens dit kabinet niet wil afschaffen, maar dat een volgende kabinet hier `wellicht wel toe besluit'.

Een greep uit ons leveranciersregister

Wolters Vastgoedonderhoud
Wolters Vastgoedonderhoud is al voor veel woningcorporaties een deskundige partner in het totale onderhoud ...
Zwamtotaal
Zwamtotaal heeft grip op al uw zwamproblemen en andere houtaantasters ...
Hofmeier I Interim & Consulting
Hofmeier is business partner voor financiële en organisatievraagstukken. Onze missie: organisaties helpen om hun ambities ...