Ook sociale huurwoningen kunnen energieneutraal zijn

Ook sociale huurwoningen kunnen energieneutraal zijn

Gepubliceerd op:

Energieneutrale huizen hoeven niet altijd dure koopwoningen te zijn. Dat bewijst woningcorporatie Lefier in Drenthe, waar binnenkort twaalf sociale huurwoningen worden opgeleverd die ieder evenveel stroom produceren als een gemiddeld gezin verbruikt.

De nieuwbouwwoningen zijn voorzien van isolatie, hebben vloerverwarming, zonnepanelen die zowel warmte als stroom leveren en een warmtepomp. Volgens Lefier kan een woning per jaar ongeveer 3.500 kWh aan elektriciteit opwekken, wat gelijkstaat aan het verbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden. De eerste vier huizen zijn in juli opgeleverd en worden inmiddels bewoond. De rest zal begin september klaar zijn. Exclusief servicekosten gaan de huurders per maand EUR 620 voor een tussenwoning of EUR 650 voor een hoekwoning betalen.

"In 2008 hebben we in een nieuw energiebeleidsplan de doelstelling opgenomen om een pilot uit te voeren met de bouw van duurzame woningen. Dat is dit project geworden", zegt programmamanager Danny Veenstra van Lefier. Het oorspronkelijke plan, aldus Veenstra, was om twaalf energieneutrale koopwoningen voor starters te bouwen én twaalf energieneutrale sociale huurwoningen. Naar de koopwoningen was in de regio echter niet genoeg vraag, dus bleven alleen de huurwoningen over.

Onderdeel van de pilot is ook om alle systemen in het huis en het energieverbruik van de huurders de komende jaren te blijven monitoren. Dat is opgenomen in de aanvullende huurvoorwaarden, de huurders weten dus dat er iets meer van hen verwacht wordt dan gewoonlijk, zegt Veenstra. Lefier wil ook met de huurders in gesprek blijven over hun ervaringen met het wonen in een energieproducerende woning. Toch is de woningcorporatie juist niet speciaal op zoek gegaan naar milieubewuste of energiezuinige huurders. "We wilden juist doorsnee huurders, zodat we goed en representatief onderzoek kunnen doen."

Voor het project ontving Lefier per woning EUR 6.000 subsidie van de gemeente Borger-Odoorn. Ook is er een SDE-subsidie, maar die heeft Lefier niet meegerekend bij de investeringskosten, omdat deze pas achteraf wordt uitgekeerd per geproduceerde kilowattuur aan duurzame energie. Per energieneutrale woning lagen de kosten zo'n EUR 40.000 hoger dan voor een reguliere sociale huurwoning, zegt Veenstra. De huur ligt daarom ook wat hoger dan wat de corporatie uit Drenthe gemiddeld vraagt.

Het project van Lefier, Ecocredo genoemd, is genomineerd voor de Dubo Award, een prijs voor duurzame producten, systemen, concepten of ideeën met marktpotentie. In totaal zijn er 22 nominaties. De bekendmaking van de winnaar vindt op 28 september plaats tijdens de Nationale Dubodagen.

Bron: www.energiekeuze.nl

 

 

Een greep uit ons leveranciersregister

AWB
AWB, onderdeel van de Vaillant Group ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt totaaloplossingen ...
Zwamtotaal
Zwamtotaal heeft grip op al uw zwamproblemen en andere houtaantasters ...
Schöck Nederland b.v.
Schöck biedt producten en systemen voor de toekomst ...