Modale tweeverdieners komen moeilijk aan woning

Modale tweeverdieners komen moeilijk aan woning

Gepubliceerd op:

Gezinnen met twee werkende ouders die samen tussen de 33.000 en 40.000 euro verdienen, komen maar moeilijk aan een woning. Ze vallen door de Europese regelgeving tussen de wal en het schip: ze komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning maar vaak ook niet voor een hypotheek.

Dat blijkt uit een analyse die woningcorporatie Ymere maakte naar aanleiding van het in maart geïntroduceerde Woonticket Middeninkomens. Met het Woonticket krijgen middeninkomens een voorrangspositie op een voor hen betaalbare woning. De analyse bracht aan het licht bij welke groepen zelfs deze bemiddeling niets oplevert. Het zijn gezinnen die te veel verdienen voor sociale huur, maar te weinig voor kopen of huren in de vrije sector. Bij het toekennen van sociale huurwoningen, telt men alle inkomens binnen een huishouden bij elkaar op, maar verhuurders in de vrije sector en hypotheekverstrekkers rekenen het tweede inkomen slechts gedeeltelijk mee.

 

Volgens Ymere is de 10 procent ruimte die corporaties hebben om sociale huurwoningen toch aan middeninkomens toe te delen, te klein om deze huishoudens te huisvesten. Ze geven namelijk voorrang aan de medisch urgenten en de stadsvernieuwingsurgenten. Van de urgent woningzoekenden die zich het afgelopen half jaar bij Woonticket inschreven, kon Ymere er 163 om deze redenen niet bemiddelen. In een half jaar heeft de corporatie slechts 75 sociale huurwoningen onder middeninkomens te verdelen. De urgente vraag is dus tweemaal groter dan het aanbod van Ymere. Ymere stelt voor om voor gezinnen met kinderen het gezinsinkomen op dezelfde manier te definiëren als de markt en het NIBUD dat doen: het hoogste inkomen binnen het gezin plus een derde van het tweede inkomen binnen het gezin.

Een greep uit ons leveranciersregister

Derbigum Nederland
Derbigum Nederland B.V. is gespecialiseerd in energiebesparende en duurzame dakbedekking ...
Ubbink BV
Alles in huis voor een compleet dakadvies!
ATAG Verwarming Nederland
ATAG als uw langetermijnpartner ...