Massiefpassief zet nieuwe norm in duurzaam bouwen

Massiefpassief zet nieuwe norm in duurzaam bouwen

Gepubliceerd op:

Nederland heeft een forse achterstand als het gaat om passief bouwen, maar lang duurt dat niet meer. In het Twentse Vroomshoop verrees een van de eerste woon-zorgcomplexen die volgens de ‘massief-passief’-methode zijn gebouwd. De nieuwe aanpak fascineert. “Het is een avontuur waarin iedereen steeds enthousiaster wordt.”


Vanaf 2020 moet alle nieuwbouw in Nederland energieneutraal zijn. Passief bouwen gebeurde oorspronkelijk op basis van houtskeletbouw en voornamelijk in de Scandinavische en Duitstalige landen. Met massief passief wordt bedoeld dat het passiefhuis op de traditionele Nederlandse manier wordt gebouwd, dus met een luchtspouw en massieve materialen als baksteen en kalkzandsteen.

Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van passieve energiebronnen in huis, zoals zonlicht, de bewoners en apparaten. Het ‘actieve’ energiegebruik ligt dankzij hoogwaardige isolatie veel lager dan in traditionele nieuwbouw, maar tijdens het ontwerp- en bouwproces komt er ook veel meer bij kijken.

Dunne isolatieplaten van Recticel Insulation
In Vroomshoop is net zoals bij het woonproject in Grijpskerke gebruik gemaakt van isolatieplaten van Recticel Insulation. De PUR en PIR platen staan bekend als Eurowall en Eurofloor. Ze zijn voor hun hoge isolatiewaarde ultradun, zodat geen muren van kasteeldikte nodig zijn om de passiefhuisnormen te bereiken.

Zorgvuldig bouwen
Het nieuwe bouwen vraagt wel om aanpassingen in het bouwproces. Met traditionele methoden en het Bouwbesluit als uitgangspunt lukt het bijvoorbeeld niet om een gebouw volkomen luchtdicht  te krijgen. Project engineer Nico Beijnen van Recticel Insulation: “Een luchtdichte gebouwschil is een absolute voorwaarde. Dat bereik je met drielaags glas en een doorlopende vloer-, wand- en dakisolatie in twee lagen van 120 millimeter. Alle overgangen worden met tape zorgvuldig afgedicht. Verder moeten koudebruggen worden voorkomen, wat hoge eisen stelt aan de kozijndetails en montage. De oriëntatie op de zon is belangrijk. Je moet heel zorgvuldig zijn en aandacht besteden aan alle mogelijke luchtlekken, zelfs de brievenbus en sleutelgaten. Maar het resultaat is dan ook verbluffend. Een energierekening van een paar tientjes per maand een comfortabel en gezond binnenklimaat. Wie wil dat nu niet?”

Wilt u meer weten over Massiefpassief Bouwen? Kom dan naar de vakbeurs Energie 2014. Recticel Insulation is hoofdsponsor van het PassiefBouwen Event dat van 7 – 9 oktober tijdens Energie 2014 plaatsvindt. Met een eigen aanbod van exposanten en een inspirerend inhoudelijk programma, zoomt dit driedaagse evenement in op energieneutraal bouwen en comfortabel wonen.
Ontmoet Recticel Insulation op stand 01.A016 en registreer u hier voor gratis toegang.

Laat je tijdens Energie 2014 in de Recticel Insulation-stand inspireren door Massief Passief Bouwen en doe meteen mee met onze prijsactie! Hierbij kun je niet alleen een Bose Soundlink mini bluetooth soundsystem winnen, maar ook een unieke CO2-neutrale architectuur-rondvaart voor 10 personen door historisch Amsterdam. Print de deelnamekaart uit en lever deze ingevuld in bij de stand van Recticel Insulation, standnr.: 01.A016 en ontvang een duurzame pen*
*) Zo lang de voorraad strekt. Maximaal 1 deelnamekaart per persoon.

            

Een greep uit ons leveranciersregister

Dakmerk
DAKMERK. Hét keurmerk voor platte daken ...
IsoBouw Systems BV
IsoBouw onderzoekt continu wat echt werkt in de praktijk. Door goed naar de markt te luisteren, is IsoBouw als geen ander ...
Schöck Nederland b.v.
Schöck biedt producten en systemen voor de toekomst ...