Marleen Hermans (TU Delft): Geef markt de kans te uniformeren

Marleen Hermans (TU Delft): Geef markt de kans te uniformeren

Gepubliceerd op:

Tijdens het overleg tussen een aantal grote woningcorporaties en grote bouwers kwam het zoeken van verbinding tussen corporaties al aan de orde. Vrijdag 15 september benadrukte hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap in de Bouw aan de TU Delft Marleen Hermans de boodschap: ‘Corporaties, zoek verbinding en geef de markt kans om te uniformeren.’

In de Bouwagenda en in de Woonagenda van Aedes leggen woningcorporaties en bouwers zichzelf en elkaar een grote opgave op. Volgens Marleen Hermans kunnen partijen deze ambitie alleen waarmaken indien corporaties en bouwers op een andere manier gaan samenwerken.

Marktvraag
“Het is tijd dat corporaties als opdrachtgevers gaan nadenken of hun uitvraag aan de markt wel zo uniek is”, meent Hermans. “Als je een rijtje woningen uit de jaren zestig wilt verduurzamen, zou het zomaar kunnen zijn dat een andere corporatie ongeveer hetzelfde type woningen heeft. Ga op zoek naar corporaties die geheel of gedeeltelijk hetzelfde bezit hebben.”

Standaardiseren
Hermans: “Door andere corporaties te zoeken met hetzelfde aanbod en dezelfde vraag aan de bouwmarkt, kun je beter in gezamenlijkheid de vraag formuleren. Want met een grotere volumeaanvraag geef je marktpartijen kans te standaardiseren. Zo kun je efficiënter gebruik maken van de capaciteit. Ik doel daarmee niet per se op grootschalig gezamenlijk inkopen, maar wel op het standaardiseren van oplossingen voor gelijksoortige woningen.”

Foto: Bouwend Nederland.

Een greep uit ons leveranciersregister

CascoTotaal
CascoTotaal ontwikkelt en realiseert prefab bouwconcepten voor de zakelijke markt ...
NEH Shared Services
Wij ontzorgen al meer dan 65 woningcorporaties op het gebied van: cloudservices ...
Polygon
Polygon is dé specialist in het schadeherstel en klimaatoplossingen ...