Marktverhouding woningmarkt sterk verbeterd

Marktverhouding woningmarkt sterk verbeterd

Gepubliceerd op:

Het negatieve sentiment op de woningmarkt is sterk afgenomen. Het vertrouwen neemt toe, de rente is laag, er kan belastingvrij worden geschonken voor de aankoop van een woning en koopwoningen worden steeds beter betaalbaar. Dit blijkt uit de derde kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten 2014 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars.

Op 1 oktober 2014 staan in Nederland 212.644 bestaande woningen in aanbod. Wanneer dit wordt vergeleken met drie maanden geleden is sprake van een aanboddaling van 2,7%. Drie maanden terug steeg het aanbod, als reactie op de verbeterende woningmarkt, op kwartaalbasis 2%. Echter, een blijvende forse toename in het aantal verkopen doet het aantal beschikbare woningen dalen. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de marktverhouding tussen vraag en aanbod herstelt en dit een prijsopdrukkend effect tot gevolg heeft. Er zijn regionaal wel grote verschillen. Met name de woningmarkt in de Randstad vertoont een positiever beeld dan in het oosten of noorden van Nederland.

Sinds vorig jaar neemt het aantal verkopen door het jaar heen toe. Ook in 2014 is sprake van een oplopend aantal verkopen; in het eerste kwartaal zijn 30.194 objecten verkocht, in het tweede kwartaal 34.221 en in het derde kwartaal 36.070. Wanneer het verkoopaantal uit het derde kwartaal van 2014 wordt vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, dan is sprake van een forse stijging van 30,2%, oftewel 8.366 woningen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
Tonzon
In 1980 heeft het Nederlandse bedrijf TONZON een revolutionaire isolatiemethode ontwikkeld ...
ED Academy
Dé meest ervaren en vernieuwende trainer in liften, roltrappen, gevelonderhoudsinstallaties én dakveiligheid ...