Malafide bemiddelingsbureaus ‘regelen’ huurwoning bij corporaties

Malafide bemiddelingsbureaus ‘regelen’ huurwoning bij corporaties

Gepubliceerd op:

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) waarschuwt corporaties voor vervalste inschrijfformulieren van woningzoekenden. De Aw heeft meldingen gekregen van corporaties en woningzoekenden dat er bemiddelingsbureaus zijn die onder meer inkomensverklaringen van hun klanten vervalsen om hen in aanmerking te laten komen voor een huurwoning. De meldingen kwamen onder meer binnen na een publicatie over een strafrechtelijk onderzoek tegen een bemiddelaar.

De Aw vraagt corporaties om alert te zijn op mogelijke fraude. Corporaties zijn en blijven zelf verantwoordelijk voor een correcte toewijzing van woningen.

Strafbaar
De Aw verzoekt huurders geen gebruik te maken van bureaus die via vervalste papieren bemiddelen in woonruimte bij corporaties. Het vervalsen van documenten door bemiddelaars of woningzoekenden is strafbaar. De deels anonieme signalen gaan over bureaus die tegen vergoeding bemiddelen bij de toewijzing van corporatiewoningen en over woningzoekenden die vervalste formulieren inleveren.

Onjuiste inkomensverklaringen
Om een huurder een passende woning toe te kunnen wijzen, moet een corporatie volgens de Woningwet weten hoe hoog zijn of haar inkomen is. Als onjuiste inkomensverklaringen of niet-correcte gegevens over het huishouden worden overlegd, dan kunnen corporaties niet meer passend toewijzen. Huurders krijgen dan woningen waar ze geen recht op hebben.

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
C3 Living
Een (t)huis voor iedereen...