Maak kennis met het Datalab van WoningNet

Maak kennis met het Datalab van WoningNet

Gepubliceerd op:

Het Datalab, onderdeel van de afdeling Advies & Onderzoek van WoningNet, creëert waarde door data-experimenten. Het Datalab maakt voorspellende en zelflerende modellen op basis van de grote hoeveelheid aan kwalitatief hoogwaardige data. Door betrouwbare data-analyses en interpretaties op data te doen, is het mogelijk om concrete producten, features en of procesverbeteringen te ontwikkelen. Met als resultaat een betere dienstverlening voor woningzoekenden en corporaties.

Hoe data de woningmarkt in beweging krijgt
De woningmarkt zit muurvast, we horen het overal om ons heen. Daarom heeft het Datalab, onder andere, het aanbevelingsmodel gebouwd. Dit model schat voor iedere woningzoekende in, welke woningen voor hem/ haar interessant zijn. Dit gebeurt op basis van woonwensen, kenmerken van woningzoekenden en historisch zoek- en klikgedrag. Met dit model is het mogelijk om nieuwe inzichten te krijgen en antwoord te geven op de vraag hoe wij de doorstroom kunnen bevorderen.

Sterke verhuisketens
Intellimatch is het experiment dat gedaan wordt met het aanbevelingsmodel. Het bevordert de doorstroom, door te voorspellen wat de ideale woning is voor actieve doorstromers. Op basis van die voorspelling, stelt Intellimatch verhuisketens op waarbij actieve doorstromers ruilen van woningen. Dit zijn zogenoemde ‘sterke verhuisketens’, omdat de kans groot is dat de doorstromers de woningen accepteren door de overeenkomsten met hun woonwensen. Binnen deze verhuisketens wordt rekening gehouden met ‘fall outs’ of weigeringen en zijn back-up mogelijkheden ingebouwd. Hierdoor blijft de sterke verhuisketen in stand. Intellimatch is een krachtig model en omvat een zelflerend aspect, waardoor de nauwkeurigheid van de voorspellingen in de loop van de tijd toeneemt.

Doorstroom nieuwbouwmodel
Intellimatch levert voor corporaties ook waardevolle informatie op over nieuwbouw. Het helpt corporaties met het beantwoorden van de vraag: welke woningen moeten gebouwd worden om zoveel mogelijk mensen naar een passende woning te helpen?

Pilotgesprekken
Wij hebben een aantal positieve gesprekken gevoerd met gemeenten en corporaties. Het Datablab onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om een pilot te starten met één of meerdere corporaties om het model in de praktijk te toetsen. Zodoende kunnen wij de meerwaarde beter duiden en het model verder ontwikkelen.

Meer informatie?
Stuur dan een e-mail naar communicatie@woningnet.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...