Laurentius lost schuld aan Waarborgfonds Sociale Woningbouw af

Laurentius lost schuld aan Waarborgfonds Sociale Woningbouw af

Gepubliceerd op:

Woningcorporatie Laurentius heeft de lening van 90 miljoen euro van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) afgelost. Volgens Marie-Thérèse Dubbeldam, directeur van de Bredase corporatie, betaalde Laurentius dit jaar de laatste vijf miljoen terug aan het WSA.

Het WSW concludeert samen met de Autoriteit Woningcorporaties (AW) dat Laurentius met het huidige beleid binnen enkele jaren weer aan de financiële normen zal voldoen. De woningcorporatie kwam in de financiële problemen door fraude van de inmiddels ontslagen directeur Walter Vermeulen. Het Openbaar Ministerie verdenkt Vermeulen ervan om Laurentius voor miljoenen euro’s te hebben opgelicht bij meerdere vastgoedtransacties.

Hoopvol jaarresultaat
Laurentius’ jaarresultaat over 2016 bedraagt 58 miljoen euro, waar dat een jaar daarvoor nog 40 miljoen euro was. Ongeveer 42 miljoen euro van de totale 58 miljoen is te herleiden tot de waarde van het totale vastgoed van de woningcorporatie. In 2015 was dit nog ‘slechts’ 22 miljoen. Laurentius profiteert dus van de stijgende prijzen op de woningmarkt en de toename van populariteit van Nederlandse huurwoningen op de internationale investeringsmarkt.

Belastingmeevaller
Naast het profijt van de hausse op de woningmarkt en de toegenomen investeringen in Nederlandse huurwoningen, haalde Laurentius ook voordeel uit een belastingmeevaller in 2016. Dubbeldam: “We krijgen belasting terug en toekomstige belastingen zijn geschrapt. Zo komt het jaarresultaat uiteindelijk uit op 72 miljoen euro.”

Tegenvaller
Had de corporatie uit Breda dan alleen maar meevallers in 2016? ‘Nee’, zegt Dubbeldam. Volgens haar had Laurentius net als bijna alle corporaties last van de nieuwe Woningwet 2015. Deze wet houdt in dat mensen met een laag inkomen geen duurdere woning mogen huren, ook niet als hier eigen vermogen tegenover staat. Deze groep huurders komt daardoor op de wachtlijst voor goedkope woningen terecht, waar de druk al erg groot is. Om aan de enorme vraag voor huurwoningen te kunnen voldoen, verlaagt Laurentius de huren waardoor de corporatie inkomsten misloopt.

Bron: BN De Stem Breda.

Een greep uit ons leveranciersregister

Thercon
Heating. Cooling. Caring ...
PAM Galerij en Balkonverhoging B.V.
Drempels en hoogteverschillen belemmeren ouderen en mensen met een handicap in hun mobiliteit ...
WTW
Bij WTW bieden we data- en kennisgedreven oplossingen op het gebied van mensen, risico en kapitaal ...