Lang niet alle corporaties verhogen huren inkomensafhankelijk

Lang niet alle corporaties verhogen huren inkomensafhankelijk

Gepubliceerd op:

Slechts twee-derde van de woningcorporaties past dit jaar een extra huurverhoging toe voor huurders met een middeninkomen. Dat is niet in alle gevallen een vrijwillig besluit. Veel corporaties willen wel, maar hebben onvoldoende gegevens van de Belastingdienst gekregen om dit verantwoord te doen.

Dat blijkt uit een enquête van Aedes onder 200 woningcorporaties, en uit de lijst ‘Gluurvrije Verhuurders’ die de Woonbond onderhoudt. De meeste huren stijgen op 1 juli 2013 met vier procent. Voor huurders met een inkomen boven EUR 33.614 kan de huur maximaal 4.5 % stijgen, bij een inkomen boven EUR 43.000 euro is dat maximaal 6.5 %. Woningcorporaties besluiten zelf of ze de zogenaamde ‘gluurverhoging’ doorvoeren of niet. Veel corporaties voelen zich ertoe gedwongen door hun stijgende lasten. Anderen doen er uit principe niet aan mee. Corporaties die wel willen of moeten, kunnen de maatregel dit jaar nog niet in alle gevallen toepassen. Dat komt omdat de Belastingdienst nog niet voor alle huurders waarvoor dat is aangevraagd, een verklaring heeft kunnen afgeven die aangeeft in welke inkomenscategorie ze vallen. En als er al wel een verklaring komt, blijken de gegevens vaak niet te kloppen. Daardoor kunnen de corporaties de inkomensafhankelijke huurverhoging niet verantwoord uitvoeren. Uiteindelijk zal een derde van de corporaties dit jaar de maatregel niet toepassen.

Dat er weldegelijk problemen bestaan in de praktijk, blijkt ook uit de honderden meldingen die de afgelopen tijd zijn binnen gekomen bij Meldpunt Huurverhoging van de Woonbond. Huurders melden hier bijvoorbeeld dat ze fouten in hun huurverhogingsvoorstel hebben ontdekt en dat hun inkomensgegevens niet kloppen. Ook laat een deel van de klagers weten dat ze zich geschonden voelen in hun privacy door de nieuwe werkwijze. Anderen melden dat ze een verhoogde huur niet kunnen opbrengen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...