Kwart minder nieuwbouw door woningcorporaties

Kwart minder nieuwbouw door woningcorporaties

Gepubliceerd op:

Woningcorporaties bouwden 12.000 nieuwe woningen in 2015; ruim 3.000 woningen minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS over het eigendom van de woningvoorraad in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De woningvoorraad van corporaties slonk in 2015 met 10.000 woningen. Hiermee is 2015 het tweede jaar op rij dat het corporatiebezit krimpt, nadat in 2014 het aantal corporatiewoningen al afnam met 11.000 woningen. De daling van het woningbezit bij corporaties is een resultaat van het feit dat corporaties meer woningen verkopen en slopen dan ze bijbouwen. Per 1 januari 2016 hebben de corporaties gezamenlijk 2,3 miljoen woningen in bezit.

Vooral kleinere woningen gesloopt
De woningen die corporaties bijbouwen zijn doorgaans groter dan de gesloopte woningen. Van de in 2015 afgebroken corporatiewoningen was 41 procent kleiner dan 70 vierkante meter. Van de nieuwgebouwde woningen had 20 procent een grootte tot 70 vierkante meter, terwijl bijna een derde een oppervlakte had van 90 tot 120 vierkante meter.

Aantal appartementen groeit
Woningcorporaties sloopten in 2015 in totaal ruim 4.000 appartementen en bouwden ruim 8.000 nieuwe appartementen bij. Er werden minder eengezinswoningen gesloopt en minder eengezinswoningen bijgebouwd in vergelijking met een jaar eerder. In totaal nam het aantal eengezinswoningen iets toe: de corporaties bouwden ongeveer duizend woningen meer dan het aantal eengezinswoningen dat tegen de vlakte ging. De gesloopte corporatiewoningen waren voor een groot deel naoorlogse woningen (43 procent), jaren-zestig woningen (32 procent) en woningen van vóór 1945 (20 procent).

Bron: CBS

Een greep uit ons leveranciersregister

Aon
Dragen wat je kunt, verzekeren wat je moet ...
Verweij Houttechniek
Verweij Houttechniek is dé slimme systeempartner voor de zakelijke markt als het om duurzame houten ramen, deuren ...
GOM Schoonhouden BV
Gom: jouw schoonmaakpartner bij woningcorporaties ...