Koopwoning per m2 goedkoper dan sociale huur

Koopwoning per m2 goedkoper dan sociale huur

Gepubliceerd op:

Momenteel zijn Nederlanders in een koopwoning goedkoper uit dan in huurwoning. De woonlasten per vierkante meter zijn zelfs bij een sociale huurwoning hoger dan van een koopwoning. Dat blijkt uit onderzoek dat de Volkskrant afgelopen weekend publiceerde.

De Volkskrant onderzocht voor het onderzoek de woonlasten per vierkante meter in de regio’s Amsterdam, Utrecht en Rotterdam-Rijnmond. Daaruit blijkt dat huurders duurder uit zijn dan kopers. Zelfs als het gaat om sociale huurwoningen betalen nieuwe huurders per maand enkele euro’s meer dan nieuwe woningeigenaren. In Rotterdam loopt het verschil voor sociale huurders zonder huurtoeslag zelfs op tot een derde meer per maand voor een vierkante meter woonruimte. Alleen in Amsterdam zijn sociale huurappartementen met een vierkante meterprijs van 10,80 euro per maand nog twee dubbeltjes goedkoper uit dan koopwoningen. Bij eengezinswoningen zijn ook in Amsterdam kopers in het voordeel. Het beeld dat wonen in een sociale huurwoning voordelig, klopt vandaag de dag dus niet meer. Kopen is goedkoper geworden omdat de huizenprijzen aanmerkelijk zijn gezakt en omdat de rente ongekend laag is. Aan de andere kant zijn huren juist gestegen de afgelopen jaren, mede naar aanleiding van de financiële problemen bij woningcorporaties en de invoering van de verhuurdersheffing.

Kijkend naar de vrije huursector, laat De Volkskrant zien dat huurders in dat segment verreweg het duurste uit zijn. In alle onderzochte regio’s betalen ze per maand tot twee keer zo veel als kopers van vergelijkbare huizen.

Bron: volkskrant.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Breijer Legionellapreventie
Drinkwater is letterlijk van levensbelang. Daarmee wilt u geen enkel risico lopen, en terecht ...
Weckx B.V.
Direct alarmering. Waar u ook bent.
Breijer Verwarmingstechniek & Koeltechniek
Comfortabel wonen, verblijven en werken begint met een comfortabele omgeving. Een uitgekiend klimaat ...