Zet je dak in tegen groeiende hitte in steden

Zet je dak in tegen groeiende hitte in steden

Gepubliceerd op:

Hitte in steden neemt steeds extremere vormen aan, blijkt uit onderzoek. Gelukkig beschikken we over een middel dat we daartegen in de strijd kunnen werpen: het dak boven ons hoofd.

Wetenschappers luiden de noodklok. In de Proceedings of the National Academy of Sciences schrijven onderzoekers dat de temperaturen in steden steeds meer stijgen. In 13.115 onderzochte stedelijke gebieden steeg de blootstelling aan extreme hitte van 40 miljard in 1983 (het aantal getroffenen keer het aantal dagen) tot 119 miljard in 2016.

Dit komt, voor de verandering, eens niet alleen door de klimaatproblemen. Een belangrijke oorzaak is de urbanisering en de ‘verdichting’ van steden. Mensen wonen steeds meer in stedelijk gebied en er wordt dichter op elkaar gebouwd, wat hitte vasthoudt. Wereldwijd worden 1,7 miljard mensen blootgesteld aan deze ‘stedelijke hitte’.

Verkoeling met groene daken
De onderzoekers wijzen op de ‘dringende behoefte aan lokale en op maat gemaakte aanpassingen (…) om de schade door blootstelling aan extreme hitte (…) te verminderen’. Dat is een opdracht niet alleen aan overheden, maar ook aan bedrijven en organisaties in stedelijke gebieden.

Organisaties die beschikken over veel dakoppervlakte kunnen zelf hun aandeel leveren in het terugdringen van de hitte. Dat kan bijvoorbeeld door het aanleggen van een groen dak. Een groen dak heeft een verkoelende werking, maar draagt tegelijkertijd ook bij aan een groene omgeving en niet te vergeten de biodiversiteit.

Wit ‘carrara’ dak tegen hitte
Een andere mogelijkheid is wat in de volksmond een ‘wit dak’ wordt genoemd. Een wit dak weerkaatst zonnestralen en absorbeert geen warmte. Door het afnemen van de hitteopbouw kan de airconditioning op een lagere stand worden gezet, wat zorgt voor meer duurzaamheid en een lagere energierekening. Daarnaast zuivert een wit carrara-dak de lucht ook nog eens van schadelijke stoffen.

Onderzoek de mogelijkheden in het kader van duurzaam en verantwoord ondernemen. Zo draag je met je dak niet alleen bij aan een meer duurzame wereld, maar ook aan een ‘coolere’ stad!


Een greep uit ons leveranciersregister

Hagemans Vastgoedonderhoud
Hagemans Vastgoedonderhoud staat voor Vitaal Vastgoed. Voor woningen en gebouwen die doen waarvoor ze bedoeld ...
Breijer Bouwkundige brandveiligheid
Breijer Bouwkundige Brandveiligheid voorziet jouw pand(en) van brandwerende voorzieningen ...
Kiwa Technology B.V.
Kiwa Technology is een internationale dienstverlener en kennispartner in de energie- en waterketen ...