Vier redenen om te kiezen voor een wit dak

Vier redenen om te kiezen voor een wit dak

Gepubliceerd op:

Daken zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Dat laatste tenminste in theorie. In de praktijk zijn de meeste platte daken in Nederland zwart. Nu is zwarte bitumen een prima dakbedekking. Maar wie duurzaamheid hoog in het vaandeel heeft staan, kiest voor een wit dak. Wij zetten de voordelen van een ‘cool roof’ voor u op een rij.

Zonnepanelen in combinatie met een wit dak zorgen voor optimaal rendement.

Een wit dak verkoelt uw kantoor of huis
Op zomerse dagen vangt een plat dak veel zonlicht op. Met zwarte bitumen als dakbedekking kan de temperatuur van uw dak op hete dagen flink oplopen. Temperaturen van meer dan 80 graden Celcius zijn geen uitzondering. Dit maakt de ruimte eronder – uw kantoor, magazijn, slaapkamer – een stuk minder aangenaam. De airco kan op volle toeren draaien. Een wit dak daarentegen weerkaatst het zonlicht, waardoor uw kantoor, bedrijfshal, appartement of woning wordt verkoeld. Het verschil tussen een zwart dak en een wit dak is zo 5 graden Celcius. Kortom, onder een cool roof is het fijn toeven!

Witte daken zijn beter voor het milieu
Een cool-roof-systeem is niet alleen effectief vanwege de kleur. Een wit dak beschikt over meer prettige eigenschappen. Vanwege de coatingslaag van het witte dak, gaat er ook een luchtzuiverende werking vanuit. Regenwater bevat ongezonde fijnstof. De coating van een wit dak zuivert de fijnstof, zodat er schoon regenwater overblijft. Dit reine water kan vervolgens worden gebruikt in uw grijswatercircuit (toiletten doorspoelen, wasmachines). Een wit dak van 100 vierkante meter neutraliseert door zijn zuiverende werking de uitstoot van tien personenauto’s.

Een cool roof verhoogt rendement van uw zonnepanelen
We zullen het geen ‘heilige drie-eenheid’ noemen, maar de combinatie plat dak + wit dak + zonnepanelen komt er wel héél dicht bij in de buurt. Komen wij dit trio tegen op hetzelfde dak, dan maakt ons dakmakershart een sprongetje. Een plat dak vangt de hele dag door zonlicht en is daarmee uitstekend geschikt voor zonnepanelen. Is dat platte dak ook nog eens wit, dan profiteert u van een extra hoog rendement. Een wit dak weerkaatst immers zonlicht en verkoelt het dak, waardoor er meer elektriciteit wordt opgewekt.

Meer informatie
De mogelijkheden van uw platte dak zijn eindeloos. Met name vastgoedeigenaren beschikken over genoeg vierkante meters om de meest uiteenlopende, creatieve en duurzame ideeën tot leven te wekken. Inspiratie nodig? Het Kewodak Kenniscentrum is uw startpunt. Zowel online als op locatie in Alphen aan den Rijn.

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...