Inspectie en onderhoud onmisbaar voor duurzaamheid dakbedekking

Inspectie en onderhoud onmisbaar voor duurzaamheid dakbedekking

Gepubliceerd op:

Een plat dak doet tegenwoordig veel meer dan ons droog houden. We parkeren onze auto's erop, maken er terrassen van, plaatsen zonnepanelen en veranderen ze in een groene zee. Om deze extra functies goed én voor de lange termijn te vervullen, is extra aandacht voor het dak in de vorm van inspectie en onderhoud onmisbaar.

De opmars van multifunctionele platte daken
Dat platte daken steeds vaker multifunctioneel gemaakt worden, heeft alles met de roep om duurzaamheid te maken. Daarnaast wordt er natuurlijk ook naar het kostenaspect gekeken. Hoeveel levert de investering in een multifunctioneel dak op? Binnen hoeveel jaar is het terugverdiend?

Beide aspecten worden altijd uitvoerig besproken tijdens de informatiebijeenkomsten in ons Experience Center. Wat natuurlijk logisch is, aangezien wij niet alleen platte daken aanleggen, maar ze ook inspecteren en onderhouden. Dáár zit namelijk de crux. Regelmatige inspecties en (preventief) onderhoud zijn cruciaal voor de duurzaamheid van dakbedekking.

Minimaal één keer per jaar platte daken inspecteren en onderhouden
Het ligt voor de hand, jaarlijkse inspectie en onderhoud, maar de praktijk wijst regelmatig anders uit. Soms worden er besparende, korte termijn keuzes gemaakt die in een later stadium juist meerkosten veroorzaken. Terwijl een kleine, jaarlijkse investering op de lange termijn minder kosten met zich meebrengt.

Maar er speelt nog een ander belangrijk punt. Als u aanspraak wilt maken op de tienjarige DakMERK garantie, bent u verplicht om jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren. Gelukkig is er dankzij de toenemende interesse voor platte daken steeds meer aandacht voor een gedegen inspectie- en onderhoudsplan.

In zo'n plan is er extra aandacht voor kwetsbare plekken, want het voorkomen van lekkages heeft uiteraard topprioriteit. Denk bijvoorbeeld aan:
 • dakranden
 • naadverbindingen
 • gevelaansluitingen
 • dakdoorbrekingen, o.a. voor waterafvoer
Dakwerkzaamheden veilig en verantwoord uitvoeren
Professionele opdrachtgevers zijn zich er steeds meer van bewust dat alle dakwerkzaamheden op een veilige en verantwoorde wijze uitgevoerd moeten worden. Zo wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in permanente veiligheidssystemen, waardoor Kewodak's Dakmakers direct aan de slag kunnen met inspectie en onderhoud van de dakbedekking en -begroeiing systemen.

Maar wat uw situatie ook is, wij bieden u het complete inspectie- en onderhoudspakket voor uw multifunctionele, platte dak. U heeft dus één aanspreekpunt voor alles, van dakbedekking t/m begroeiing en zonnepanelen. Wat zowel de communicatie als de werkwijze ten goede komt – er wordt snel geschakeld.

Factoren die de levensduur van dakbedekking beïnvloeden
De levensduur van een dakbedekkingsconstructie wordt bepaald door allerlei verschillende factoren, zoals:
 • ontwerp
 • uitvoeringskwaliteit
 • afwatering (afschot)
 • onderconstructie
 • gebruiksbelasting
 • klimaatsinvloeden
 • onderhoudsfrequentie
Wij merken dat er over het algemeen meer aandacht is voor het verduurzamen van bestaande daken. Bij nieuwbouw geeft het budget vaker de doorslag. Korte termijn keuzes hebben dan een negatieve invloed op de kwaliteit van de platte daken.

Een plat dak dat goed ontworpen en uitgevoerd is en op de juiste manier onderhouden wordt, gaat zo'n 20 jaar mee. Het is echter niet ongebruikelijk dat wij daken van nog geen 10 jaar oud moeten vervangen of renoveren. Er is dus nog veel te winnen op duurzaamheidsgebied.

Meer weten over duurzaamheid dakbedekking?
Of wilt u misschien een keer een seminar over duurzame en financieel aantrekkelijke dakoplossingen bijwonen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en/of een vrijblijvende afspraak.Een greep uit ons leveranciersregister

Itho Daalderop
Itho Daalderop staat voor innovatieve producten en systemen, die een bijdrage leveren aan een comfortabel ...
Spectrus B.V.
Spectrus Licht & Advies gaat verder dan alleen verlichting ...
Hagemans Vastgoedonderhoud
Hagemans Vastgoedonderhoud staat voor Vitaal Vastgoed. Voor woningen en gebouwen die doen waarvoor ze bedoeld ...