Kamermeerderheid voor verhoging inkomensgrens sociale huur

Kamermeerderheid voor verhoging inkomensgrens sociale huur

Gepubliceerd op:

Een Kamermeerderheid is voor het verhogen van de inkomensgrens voor sociale huurwoningen naar 38.000 euro. Hoewel minister Blok de voordelen van een dergelijke maatregel tegenspreekt, steunt een meerderheid van de Kamer een motie van PvdA en ChristenUnie om op deze wijze een groter deel van de woningzoekenden in aanmerking te laten komen voor sociale huur.

De inkomensgrens voor een sociale huurwoning ligt nu op 34.000 euro. PvdA en ChristenUnie vinden dat mensen die iets meer verdienen, nu tussen de wal en het schip vallen. Ze kwamen met een motie om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te verhogen naar 38.000 euro voor een periode van vijf jaar. Daar heeft een meerderheid van de Tweede Kamer zich nu achter geschaard. De indieners van de motie vragen de minister om de grens op termijn zelfs nog verder te verhogen, en wel naar 43.000 euro. Daarmee zal het werkterrein van de corporatiesector aanzienlijk vergroten. Iets waar minister Blok nu juist op tegen is. Hij wil het aantal corporatiewoningen drastisch verminderen en de huurmarkt vooral in de vrije sector uitbouwen. Ook waarschuwt Blok ervoor dat het verhogen van de inkomensgrens voor sociale huur het doorstromingsprobleem juist zal vergroten. Nu al is de vraag naar sociale huurwoningen groter dan het aanbod terwijl een groot aantal scheefwoners sociale huurwoningen vasthouden die eigenlijk vrij zouden moeten komen voor instroom door de laagste inkomensgroepen.

Het voorstel van de PvdA en de Christenunie wordt gesteund door SP, GroenLinks, 50Plus, PVV en CDA. Het betekent dat Blok een zeer ruime Kamermeerderheid tegenover zich krijgt. VVD en D66 zijn tegen. Zij vinden dat het bouwen van huurwoningen voor deze inkomensgroep aan de vrije sector moet worden overgelaten.

Bron: nos.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...