Kabinet ziet af van automatische voorrang vergunninghouders

Kabinet ziet af van automatische voorrang vergunninghouders

Gepubliceerd op:

Gemeenten zijn straks niet langer verplicht om vergunninghouders automatisch voorrang te geven bij de toewijzing van een sociale huurwoning op andere woningzoekenden. Zij kunnen voortaan zelf bepalen hoe zij voldoende woningen kunnen toewijzen aan vergunninghouders. Het kabinet regelt dit via een wetswijziging van de Huisvestingswet, die de minister indient bij de Tweede Kamer.

Gemeenten kunnen nog steeds voorrang geven aan vergunninghouders, daarvoor kunnen ze een regeling opnemen in de huisvestingsverordening. Het is alleen niet meer landelijk verplicht. De taakstelling voor gemeenten (het aantal te huisvesten vergunninghouders) blijft ongewijzigd. Een gemeente is, als zij een verordening heeft, voortaan wel verplicht daarin te beschrijven hoe ze de taakstelling voor vergunninghouders denkt te halen. Een van de manieren om dat te doen is om vergunninghouders alsnog aan te wijzen als voorrangscategorie.

Aedes vindt het onverstandig de voorrangsstatus van mensen met een verblijfsvergunning af te schaffen. Vergunninghouders zijn vooral aangewezen op sociale huurwoningen. Zij zijn in grote delen van het land kansloos op de woningmarkt als ze geen voorrang krijgen, aangezien ze doorgaans geen kennis van de woningmarkt hebben, geen of een beperkt netwerk hebben en nieuw zijn op de wachtlijst. Aedes vreest dat afschaffen van de voorrangsstatus de doorstroom uit asielzoekerscentra opnieuw vertraagt.

Bron: Aedes.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Remmers bv
Remmers is één van de grootste producenten en leveranciers op het gebied van bouw- en houtbeschermingsproducten ...
ATAG Verwarming Nederland
ATAG als uw langetermijnpartner
WoonEnergie
Als onderdeel van Eneco is WoonEnergie de brug naar de corporatiemarkt voor de innovatie ontwikkelingen ...