Woningbouw in stroomversnelling met modulaire bouw

Woningbouw in stroomversnelling met modulaire bouw

Gepubliceerd op:

We staan voor een grote opgave. De komende tien jaar moeten er 845.000 nieuwe woningen worden gebouwd om te voorkomen dat het woningtekort in Nederland verder oploopt. Dat betekent niet alleen dat we veel moeten bouwen, maar vooral ook dat we sneller moeten bouwen.

Dat is zeker mogelijk als woningbouwcorporaties ook modulaire bouw gaan omarmen. “Wij kunnen grondgebonden woningen van hoge kwaliteit op grote schaal in onze fabriek bouwen”, stelt Bas de Haan, directeur Woningbouw bij Jan Snel. “Modulaire bouw vormt absoluut de sleutel voor het oplossen van de huidige woningnood.”

Maatwerk en constante kwaliteit
Het eindproduct van modulaire bouw is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwaardige concurrent van traditionele bouwprojecten. De productie van woningen onder geconditioneerde omstandigheden zorgt voor constante kwaliteit en een tot het minimum beperkte foutmarge. Hierdoor is de kwaliteit van grondgebonden woningen die modulair gebouwd zijn vergelijkbaar met, of zelfs beter dan, traditioneel gebouwde woningen. De productie kan met modulaire bouw aanzienlijk worden opgeschaald en toch blijft er ruimte voor maatwerk. ‘’De basiselementen van de woning zijn hetzelfde, maar de afwerkingsmogelijkheden zijn zeer divers. Modulair bouwen is dus wel standaardisatie, maar geen eenheidsworst’’, aldus Bas de Haan.

Er worden in Nederland steeds meer modulair gebouwde grondgebonden woningen gerealiseerd. “Wij hebben in het Noorden van het land bijvoorbeeld op verschillende plekken rijtjeshuizen gebouwd: tweelaags met een puntdak. Die woningen voldoen aan alle hedendaagse eisen. Ze zijn comfortabel, goed geïsoleerd en bijna energieneutraal. Bovendien passen die woningen uitstekend in het huidige straatbeeld. Niemand ziet dat ze modulair zijn gebouwd.”

Snel bouwen, maar ook duurzaam
Jan Snel staat voor ‘slimmer, sneller en schoner’. Een dergelijke aanpak heeft volgens De Haan, behalve dat het duurzamer is, als voordeel dat het een hogere bouwsnelheid heeft. ‘’Duurzaam vanwege de levensduur van de woningen, deze gaan jaren mee. Maar ook duurzaam wat betreft het productieproces in de fabriek, waarbij beduidend minder CO2 vrijkomt dan bij traditionele bouw. Bovendien dragen de verantwoord geproduceerde materialen allemaal bij aan de duurzame manier van bouwen.’’

Modulair bouwen stelt woningbouwcorporaties in staat om nieuwe woningprojecten een stuk sneller te realiseren. ‘’Wij bouwen 45 woningen in 20 weken.’’ Negentig procent van de woningen worden in de fabriek voorbereid. Op de bouwplaats moeten de woningen nog voorzien worden van leidingwerk en elektra. Bij een rijtjeswoning gaat het om neerzetten en aansluiten.

Lagere stichtingskosten, minder gedoe
De totale stichtingskosten zijn bij modulair bouwen aanzienlijk lager dan bij traditionele bouw. Bij deze manier van bouwen zijn veel bijkomende kosten namelijk al in het product vewerkt. In praktijk hoeft de opdrachtgever geen informatie en ontwerp meer op te vragen bij adviseurs en architecten. Bovendien doen woningcorporaties zaken met één partij waardoor de projectafdeling minder wordt belast. Projectontwikkelaars hoeven zich niet bezig te houden met aanbesteding, ontwerp of andere extra stappen. Er liggen kansen in het vooruitzicht en de oplossingen zijn voorhanden. Tijd om samen aan de slag te gaan.


Een greep uit ons leveranciersregister

Econtro
Het merkonafhankelijke platform voor beheer, monitoring en energiesturing ...
Total Wall
Onze passie is het mooi en duurzaam herstellen van gevels en panden ...
Valprevent BV
Valprevent adviseert, ontwerpt, installeert en onderhoudt valbeveiliging voor de meest uiteenlopende toepassingen ...