Toepassing indak PV-systemen vereist zorgvuldigheid

Toepassing indak PV-systemen vereist zorgvuldigheid

Gepubliceerd op:

Dankzij de energietransitie neemt de toepassing van zonnepanelen een grote vaart in Nederland. De gangbare systemen zijn te classificeren in 2 types: Opdak-systemen, waarbij de zonnepanelen bovenop de pannen komen, en indak-systemen. Deze laatste systemen worden ook wel BiPV-systemen genoemd en worden direct op de onderconstructie gelegd. Daarbij ligt de bovenzijde op gelijke hoogte met de pannen.

Aandachtsgebied
Bij een BiPV-systeem zijn de condities heel anders dan bij een dakpan en dat kan schadelijke gevolgen hebben voor de houten onderconstructie. De grootste boosdoener is condensvorming onder de PV-panelen en de vochtproductie uit de woning. Een gebrek aan ventilatie van de onderconstructie zorgt ervoor dat condensatie zich ophoopt en het onderdak wegrot, met alle nare gevolgen van dien. Niet voor niks eisen de meeste BIPV-systemen  een WKDO (waterkerende dampopen) folie om de grotere hoeveelheid (condens-, en lek-) water op te vangen. Echter door toepassing van verkeerde type folies (te dampdicht, onvoldoende hoge temperatuurbestendigheid, beschadigingen) vormen deze folies op de lange termijn een kritieke factor op de levensduur van de totale constructie.

De oplossing
SlimFix Solar van IsoBouw is een dakelement dat volledig is afgestemd op de hoge eisen die gesteld worden aan de toepassing van indak-systemen.

Een goede ventilatie en waterdichtheid: SlimFix Solar is een waterkerend “zonnepaneel-platform” waarop direct alle gangbare zonnepanelen kunnen worden bevestigd. Dankzij de gepatenteerde waterkerende laag is de dakconstructie volkomen waterdicht. De speciale profiellering zorgt voor een gegarandeerde ventilatie van de onderconstructie en een optimale ventilatie en koeling van de zonnepanelen. Dit verlengt de levensduur van de dakconstructie en verhoogt het rendement van de zonnepanelen.

Een mooie esthetische uitstraling: BiPV-systemen zijn met name geliefd vanwege de mooie esthetische uitstraling waarbij de zonnepanelen gelijk liggen met de dakpannen. Enige flexibiliteit in hoogte is daarom wenselijk. SlimFix Solar voldoet aan alle voorwaarden om dit op eenvoudige wijze snel, flexibel en voordelig te realiseren.

Flexibiliteit: Alle gangbare solar-montagesystemen zijn met SlimFix Solar combineerbaar. De solar-installateur kan ieder aluminium montagesysteem toepassen zonder iets aan de waterdichtheid te hoeven wijzigen. In feite installeert hij een opdak-systeem, maar dan zonder de gebruikelijke dakhaken.

         

Een greep uit ons leveranciersregister

Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
Vaillant Group Netherlands B.V.
Vaillant is een internationale marktleider op het gebied van verwarmings- en ventilatietechnologie ...
NIBE Energietechniek
Als Europees marktleider op het gebied van warmtepompen is NIBE dé partner voor de Nederlandse en Belgische markt ...