Ultralicht optoppen van woningen met zelfvoorzienend dak

Ultralicht optoppen van woningen met zelfvoorzienend dak

Gepubliceerd op:

In samenwerking met diverse partners is er op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem de Fit the Future proefwoning verbouwd in opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de TU Eindhoven. Het resultaat is een ultralicht op-topsysteem voor woningen in de vorm van een lessenaarskap. 

Dit bestaat uit het Plusdak (Stafier Solar, Velux en IsoBouw) gecombineerd met LeeFrame van Leebo en CFP-engineering. De extra verdieping van 36 m² vloeroppervlak heeft een met Rc 6.0 geïsoleerd dak, daglicht middels 2 Velux dakramen en een BIPV systeem met een vermogen van ruim 7500 kWh jaaropbrengst.

De woning was oorspronkelijk uitgevoerd met een plat dak. Echter, het lectoraat ‘Architecture in Health’ had de ambitie om te onderzoeken hoe deze woning volledig zelfvoorzienend gemaakt kon worden. Zo ontstond het idee om op de woning een zogenaamde ‘op-top’ te plaatsen die tevens extra woonruimte creëert. Dit bleek een mooie opgave voor een energetisch renovatieconcept van de bestaande proefwoning.

In hun zoektocht naar een energie-gevend dak viel het oog van het lectoraat al snel op het Plusdak, een samenwerkingsverband tussen IsoBouw, Stafier Solar en Velux. Omdat het Plusdak een laag gewicht heeft, is er gezocht naar een lichtgewichte afwerking en lichtgewicht constructiemateriaal voor de verdere op-top. Hiervoor is de samenwerking gezocht met Leebo met hun stalen Leeframe. Voor de ontwikkeling van een licht, onderhoudsarm en esthetisch fraai geïntegreerde boei- en gootafwerking is samengewerkt met Meilof Riks.

Het ultralicht op-topsysteem is het resultaat van een periode van intensieve samenwerking tussen de partners, waarbij middels het Bouw Informatie Model (BIM) het geheel is ontworpen. De onderdelen zijn als prefab bouwelementen aangeleverd en op de bouw geassembleerd. Door slimme flexibele details konden kleine maatafwijkingen in de bestaande bouw eenvoudig in het werk gecorrigeerd worden.

Het unieke van de op-top is dat het LeeFrame en de IsoBouw dakelementen een integrale constructie vormen waardoor de op-top sterk is, maar toch licht blijft. Door het volledig aluminium BIPV systeem en de aluminium boei- en gootafwerking is het gewicht eveneens laag gebleven. Deze op-top is daarom vrijwel op iedere woning te plaatsen en uitermate geschikt voor renovatie.


Een greep uit ons leveranciersregister

Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...