Huurprijzen sociale huurwoningen stijgen in 2020 minder snel

Huurprijzen sociale huurwoningen stijgen in 2020 minder snel

Gepubliceerd op:

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel 'wijziging huursomstijging' aangenomen. Met dit wetsvoorstel wordt de gemiddelde huurverhoging (maximale huursomstijging) voor woningcorporaties vastgesteld op inflatieniveau. De huren van een sociale woning stijgen daardoor minder snel.

Minister van Veldhoven (Milieu en Wonen): “De huren voor veel zittende huurders van een sociale huurwoning gaan met dit wetsvoorstel minder snel omhoog. Zo dragen we bij aan betaalbare huren voor huurders met een laag inkomen, terwijl er ook nog ruimte is voor het verder verduurzamen van de huizen.”

Inflatieniveau
De maximale huursomstijging is het percentage waarmee het gemiddelde van de huurprijzen van de door een woningcorporatie verhuurde zelfstandige huurwoningen (eengezinswoningen, appartementen) per kalenderjaar mag stijgen. De gemiddelde huurverhoging per woningcorporatie wordt nu vanaf 2020 op inflatieniveau gesteld (was inflatieniveau plus 1 procentpunt). Hierdoor wordt de gemiddelde huurverhoging bij huurders van corporaties beperkt.

Lokaal
Deze wetswijziging maakt het daarnaast mogelijk voor een woningcorporatie om met huurdersorganisatie(s) en gemeente(n) in de prestatieafspraken lokaal een hogere maximale jaarlijkse huursomstijging dan inflatieniveau af te spreken, tot maximaal inflatie plus 1 procentpunt. Deze lokaal hogere maximale huursomstijging kan ingezet worden om investeringscapaciteit te creëren voor bijvoorbeeld noodzakelijke investeringen in nieuwbouw of herstructurering. In bijvoorbeeld Amsterdam hebben de partijen al, vooruitlopend op deze wetswijziging, een hogere huursomstijging afgesproken.

Bron: Rijksoverheid

Een greep uit ons leveranciersregister

Ibis Power
Hernieuwbare energie voor de mensen ...
Wolters Vastgoedonderhoud
Wolters Vastgoedonderhoud is al voor veel woningcorporaties een deskundige partner in het totale onderhoud ...
Aalberts hydronic flow control
Wij bieden succesvolle en innovatieve oplossingen voor o.a. woningbouw, utiliteitsbouw en duurzame energie ...