Huurdersorganisaties willen professionaliseren

Huurdersorganisaties willen professionaliseren

Gepubliceerd op:

Meer dan de helft van de huurdersorganisaties wil vernieuwen en professionaliseren. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Woonbond. Met de nieuwe Woningwet krijgen huurdersorganisaties meer te zeggen over het beleid van corporaties. Huurders worden bijvoorbeeld volwaardig gesprekspartner in de prestatieafspraken met gemeenten en corporaties over het lokale woonbeleid.

De positie van huurders wordt door de invoering van de Woningwet 2015 een stuk beter. In de nieuwe Governance Code van de woningcorporaties is vastgelegd dat huurders gefaciliteerd moeten worden om een eigen professionele organisatie in het leven te roepen. Dit alles moet de balans tussen de belangen van de corporaties en de huurders weer in evenwicht brengen.

Uit het onderzoek bleek dat bijna de helft (44 procent) van de huurdersorganisaties nog geen structureel overleg voert met de gemeente. Onder de nieuwe Woningwet moet daar verandering in komen. De Woonbond is van mening dat een huurdersorganisatie met professionele ondersteuning van grote meerwaarde kan zijn voor de 3 miljoen hurende huishoudens in Nederland. De inbreng bij de gemeente en corporaties kan worden vergroot en de mogelijkheden om via onderhandelingen resultaten te boeken zoals het betaalbaar houden van huren nemen toe.

Een greep uit ons leveranciersregister

Breijer Bouwkundige brandveiligheid
Breijer Bouwkundige Brandveiligheid voorziet jouw pand(en) van brandwerende voorzieningen ...
BOB-KOB Opleidingen
BOB Opleiding, Training en Advies is hét opleidingsinstituut voor kaderfunctionarissen en management in de bouw ...
Vaillant Group Netherlands B.V.
Vaillant is een internationale marktleider op het gebied van verwarmings- en ventilatietechnologie ...