Huurders vrijwel altijd duurder uit dan kopers

Huurders vrijwel altijd duurder uit dan kopers

Gepubliceerd op:

Huurders van woningen zijn vrijwel overal in Nederland duurder uit dan kopers. In de Randstad en Groningen scheelt het soms de helft wat vrije sectorhuurders en huizenkopers betalen per vierkante meter. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Zelfs sociale huurders zijn per maand enkele euro’s meer kwijt dan kopers.

De Volkskrant deed een uitgebreid vergelijkend onderzoek naar de maandlasten per vierkante meter bij huur- en koopwoningen. Daaruit komt naar voren dat kopers in bijna alle regio’s beter af zijn. De verschillen tussen de maandlasten van vrije sector huurders en kopers zijn zelfs zo groot dat huurders in de Randstad en Groningen maandelijks twee keer zo veel betalen dan eigen woningbezitters van een vergelijkbaar huis. Maar ook sociale huurders betalen in de regel meer dan kopers in Nederland. Het gaat hier om een paar euro’s per maand. Alleen in Amsterdam en Utrecht, waar de huizenprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen, zijn kopers duurder uit dan sociale huurders. De Volkskrant verklaart de groeiende verschillen uit het feit dat de hypotheekrente lager is geworden en leenregels strenger. Aan de andere kant hebben woningcorporaties de huur van vrijgekomen woningen de afgelopen tijd juist verhoogd, met name om de verhuurdersheffing op te kunnen brengen. Voor een steeds groter deel van deze sociale huurwoningen is de huurtoeslag dan ook onontbeerlijk. In regio’s als de Randstad en Groningen komen vrije sector huurders er bekaaid vanaf omdat daar het aanbod beperkt is. In gebieden waar de woningmarkt minder gespannen is, zijn de verschillen tussen sociale en vrije sector huur minder groot. In delen van Limburg zijn de sociale huren hoger dan de huurprijzen in de vrije sector.

Directeur Ronald Paping van huurdersvereniging Woonbond noemt de cijfers uit het Volkskrant-onderzoek ‘cynisch’. Hij zegt in de Volkskrant dat er sprake is van ‘een omgekeerd Robin Hood-effect waarbij arme huurders veel meer betalen voor wonen dan kopers en soms zelfs rijke huurders’.

Bron: volkskrant.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
Isolatie Centraal
Isoleer uw woning extra voordelig ...