Huurders betalen verhuurderheffing

Huurders betalen verhuurderheffing

Gepubliceerd op:

Corporaties zien de inkomensafhankelijke huurverhoging als het voornaamste middel om de verhuurderheffing op te vangen. Daarnaast verminderen de corporaties de investeringen. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Finance Ideas onder zeshonderd corporatiebestuurders en -managers.

Huurders zullen hiermee het grootste deel van de verhuurderheffing gaan betalen. Verder snijden de corporaties in eigen vlees door beheer en personeelslasten te verlagen en verminderen ze de investeringen. Opvallend is dat juist op investeringen in energiebesparende maatregelen niet wordt bezuinigd.

Om de verhuurderheffing op te vangen geeft het Kabinet corporaties meer ruimte om de huren te verhogen. Meer dan de helft van de 381 corporaties maakt ook daadwerkelijk gebruik van deze ruimte, zo blijkt uit het onderzoek. Hierdoor stijgen de huren dit jaar gemiddeld met meer dan vier procent. Vanwege zorgen om de stijging van de woonlasten staat dit onderwerp bovenaan de agenda van corporatiebestuurders.

Uit de CorporatieSurvey blijkt verder dat de zorgen van de Tweede kamer over de investeringscapaciteit van corporaties terecht zijn. Door de verhuurderheffing dalen de investeringsambities fors. Eenderde van de corporaties verlaagt investeringen in nieuwbouw huurwoningen met meer dan 5% per jaar. Wel verwachten ze meer te investeren in energiebesparende maatregelen.

Minister Blok streeft een besparing na van 20% op de bedrijfslasten. 80% van de corporaties realiseert daadwerkelijk deze besparing, blijkt uit dit onderzoek. De besparing op personeel en overige bedrijfslasten heeft volgens de corporaties beperkte gevolgen voor de dienstverlening aan huurders.

Een greep uit ons leveranciersregister

Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
RECO Lift Solutions
Verhuur van tijdelijke personenliften, trapliften en noodliften voor iedere situatie ...