Hergebruik materialen in woningen Eigen Haard

Hergebruik materialen in woningen Eigen Haard

Gepubliceerd op:

Woningcorporatie Eigen Haard heeft in Uithoorn een woning die een nieuwe huurder krijgt, zoveel mogelijk opgeknapt met de circulaire gedachte. De corporatie maakte gebruik van tweedehands deuren, gebruikte sloten en circulaire keukens.

Na ervaringen in de nieuwbouw en renovatie heeft de Amsterdamse sociale huisvester de gedachte achter circulair bouwen nu ook toegepast bij de mutatie van een woning.

Goran Progaric, opzichter mutatiewoningen bij Eigen Haard licht toe dat bij iedere mutatie er materiaal uit de woning komt dat voor een deel wordt weggegooid. Met het besef dat deze grondstoffen hergebruikt kunnen worden, heeft Eigen Haard samen met Mouton Bouw en Beelen gekeken naar welke materialen hergebruikt kunnen worden. Een voorbeeld is het hergebruik van sloten, die kunnen vaak nog jaren mee. Deuren worden opgeknapt. Het sloopbedrijf kan met hun sorteerinstallatie alle stoffen verwerken tot nieuwe grondstoffen.

Maar ook de gebruikte nieuwe materialen zijn circulair, zoals een herbruikbare keuken en isolatie. Het stucwerk is gedeeltelijk van leem, een natuurlijk materiaal, in plaats van gips. “Het is echt een andere manier van denken en doen”, zegt Progaric. “Zaken die je vroeger als sloopafval zag, behandel je nu als waardevolle grondstoffen.”

Eigen Haard wil dat in 2050 alle woningen Co2-neutraal zijn. Daarom isoleert de corporatie naar eigen zeggen in hoog tempo woningen, wekt duurzame energie op, vermindert gasaansluitingen en stimuleert energiezuinig gedrag van bewoners en medewerkers. De corporatie streeft naar 100 procent circulariteit en wil dat alle grondstoffen die ze gebruikt zo duurzaam mogelijk zijn en hergebruikt kunnen worden.

Bron: Cobouw.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...